Ръст с 15 на сто на продажбите на нови коли в България

Това е на фона на нов рекорден спад в Европейския съюз

Валентин Маринов,
нови коли

iStock

П родажбите на нови автомобили в България отбелязаха ръст за януари в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA), цитирана от ДПА и БТА.

Изтъргувани са точно 2034 броя.

Позитивни сигнали има в почти цяла Източна Европа. Словакия се похвали със 72,6 процента повече, а Румъния - с 55,5% спрямо януари 2021 г.

Тази положителна за целия ни регион тенденция идва на фона на нов негативен рекорд за първия месец на годината в Европейския съюз (ЕС) и той е с 6 процента надолу - 682 596 броя. Това е историческо дъно, твърди ДПА, цитирайки АСЕА.

Проблем №1 е недостигът на полупроводници заради затруднените доставки на чипове. Той вече предизвика много коментари. Все пак водещи автомобилни производители прогнозират, че в следващите месеци кризата ще започне да се решава, като се очаква краят на годината да е оптимистичен за сектора в Европа. За това ще помогне все по-големия интерес към хибридите и електрическите автомобили.

В много страни от Западна Европа продажбите продължават да вървят надолу. В Италия и Франция бяха регистрирани почти една пета по-малко нови превозни средства.

Испания и Германия обаче обърнаха негативната тенденцията, отчитайки увеличения от 1 процент и 8,5 на сто. Именно на тях се възлагат надежди за “отлепяне” от дъното.

Източник на статията: ДПА/БТА

България Европа Продажби нови автомобили