Renault ще ореже производствените разходи с 30 до 50% с помощта на AI

Производителят цели също така да намали времето за разработка и производство

Пламен Георгиев,
Renault производство поточна линия

Renault

Renault Group ще се стреми да намали времето за производство и разходите, правейки процесите на производство и развитие „по-умни, по-бързи и по-добри”, разчитайки и на изкуствен интелект.

До 2027 г. производителят планира да намали производствените разходи с 30% за колите с ДВГ, с цели 50% на електрическите автомобили, съобщава Automotive News.

Може да сме по-амбициозни за производството на BEV, тъй като производственият процес не е толкова развит спрямо този при автомобилите с ДВГ," казва Тиери Шарве.

Производителят се стреми към постигане на време за производство от 9 часа за новия електрически Renault 5. Това ще е конкурентно на Tesla електрическите марки от Китай. Шарве казва, че в момента са необходими 12 до 14 часа за производството на електрическия Megane.

Планът "Re-industry" на компанията ще допринесе за намаляване на развойния процес от три на две години.

Използването на изкуствен интелект на индустриална база ще се разшири от 300 сега до 3000 възможности през 2025 г., казва Renault. Това ще помогне на компанията за постигне по-кратко време за производство чрез по-бързо обработване.

Ключови компоненти в плана е "Industrial Metaverse" на Renault, която използва инструменти като AI и дигитални близнаци за симулация на процеси във виртуалния свят.

Шарве казва, че Renault е икономисал 270 млн. евро през 2023 г. чрез своята метавселена, основно чрез превантивна поддръжка на заводското оборудване.

Други сфери на икономия ще дойдат от свързване на производството с логистиката, което трябва да помогне да се намали времето за доставка с 60%.

Трансформацията на индустриалната база ще я направи по-бърза и по-лесна – и по-евтина – за лансиране и производство на нови модели. А това ще е от основно значение, тъй като през 2024 г. ще стартира производството на 12 нови модела.

Renault производство изкуствен интелект Industrial Metaverse