Първият шофьор с бионична ръка почина

defaultimg

netinfo

Кс стиан Канделбауер, който стана първият в света човек с роботизирана протеза на ръката, позволяваща му да шофира, почина след автомобилна катастрофа в Австрия.

Полицията се опитва да установи причините за катастрофата. Не е известно дали бионичната ръка е изиграла някаква роля.

Вчера сутринта лекарите в болницата в Грац установиха мозъчна смърт на 22-годишния австриец и животоподдържащите системи бяха изключени.

Специално оборудваният с оглед на възможностите му автомобил "Субару" във вторник излетя от пътя близо до Бад Валтерсдорф и се вряза в дърво, при което са запали, но водачът бил жив.

На помощ се притекъл шофьор на камион, който потушил огъня, но от смачканата кола успяли да го извадят едва прстигналите по-късно пожарникари.

Преди четири години Канделбауер загубил и двете си ръце при нещастен случай - токов удар от 20 000 волта.

Специалната протеза за лявата му ръка бе осигурена от компанията за медицинска техника Ото Бок (Otto Bock Healthcare products), за която това бе първият подобен проект в Европа.

За да управлява бионичната ръка, четири нерва бяха пренасочени към мускулите на лявата страна на гърдите му. Използвайки и лявата, и дясната си ръка (с обикновена протеза), той успя да издържи изпит за управление на специално пригодената кола.

Върна се на работа като служител в склада на автосервиза, където преди бе механик.

В интервю за Би Би Си преди година бе заявил, че усеща бионичната ръка си ръка като предишната - като част от тялото си, и е много щастлив, че е независим и може да се върне към предишния си живот.

Той се върна на работа като служител в склада на автосервиза, където преди бе механик. Не живей за другите, живей за себе си, бе написал на сайта си, който вчера бе пълен със съболезнования след съобщението за смъртта му.

Източник на статията: Vesti.bg

катастрофа шофьор бионични протези