Путин поиска бързи мерки за подкрепа на автоиндустрията в Русия

Трябва да се стимулира вътрешния пазар, разпореди руският президент

Владимир Путин

iStock

Владимир Путин

Р уският президент Владимир Путин разпореди на правителството да предложи бързи мерки в подкрепа на руското автомобилостроене, предаде “Ройтерс”.

Последните данни показаха крах на продажбите на коли в Русия след наложените й санкции заради инвазията в Украйна. През май спадът е с рекордните 83,5 на сто, сочат данни на Асоциацията на европейския бизнес.

Renault се изтегли от страната, напът е да го направи и Daimler, а Volkswagen предложи по шест заплати и осигуровки на служителите си, които напуснат доброволно единия от заводите на концерна.

Преди дни министърът на търговията и индустрията Денис Мантуров обяви, че правителството ще налее над 500 милиона долара в автомобилния бранш - най-вече за създаване на производство на компоненти, които сега липсват заради санкциите.

Това доведе дотам, че “Лада Гранта” започна да се прави отново без ABS, въздушни възглавници, климатик, електроника и системи за безопасност. Русия иска отново да произвежда “Москвич”, като за целта търси подкрепа от Китай.

Искам правителството да ни каже в детайли какви бързи мерки предприема, за да подкрепи автоиндустрията и да стабилизира вътрешния пазар”, каза Путин по време на среща с министри, предавана пряко по държавната телевизия.

По думите му правителството трябва да се погрижи не само за решаване на производствените проблеми, но и за стимулиране на търсенето въпреки икономическите трудности в страната.

„Мерки трябва да се приложат в близко бъдеще, за да се стимулира пазара именно за тези продукти, които се произвеждат свободно и могат да се доставят на нашите потребители“, цитиран е да заявява още Путин.

Според руската статистическа агенция "Росстат" цените на автомобилите са скочили с 50 на сто от началото на годината, което е свило значително търсенето, тъй като доходите на населението спадат, а инфлацията е на пикови стойности.

Същевременно няма и части за вече наличните в употреба возила, което води до спекула и дори бандитизъм, тъй като тези части се крадат от автомобили.

Ройтерс

Русия Владимир Путин Лада Гранта АвтоВАЗ Москвич