Путин даде ход на продажбата на активите на Mercedes в Русия

Започна се от сделка за финансовата компания на Трилъчевата звезда, скоро целият процес ще бъде завършен

,
завод Mercedes в Русия

, Mercedes-Benz

Старт на производството на Mercedes-Benz E-Class в Русия, 2019 г.

Р уският президент Владимир Путин одобри продажбата на местното подразделение за финансови услуги на Mercedes-Benz на руския автомобилен дилър Avtodom, предаде “РИА Новости”.

Това е своеобразно начало на процеса, при който германският гигант ще се раздели с всичките си руски активи, в които влизат завод, дилърства и т.н.

Става въпрос за Mercedes-Benz Bank Rus. То става владение на Avtodom, специализирана в продажбите на премиум автомобили.

Mercedes-Benz спря производството и износа за страната миналия март, като следствие от санкциите. А през октомври заяви, че напълно ще напусне руския пазар, продавайки бизнеса си на местен инвеститор.

Според руското законодателство от Путин се изисква да одобри продажбата на дялове в руски финансови или енергийни предприятия. Необходимо е одобрение от отделна правителствена комисия за сделки, включващи фирми от така наречените „неприятелски“ страни, които са наложили санкции на Русия.

Avtodom заяви пред медиите в Москва, че сега се надява да получи разрешение от отделна правителствена комисия до края на февруари, за да финализира сделката за всички руски активи на Mercedes-Benz, включително завода край Москва. Ще се опита и да възстанови производството там.

Още не е ясно с какви коли.

Владимир Путин Русия Русия завод Mercedes-Benz Avtodom