Проверки за гумите и спирачките на автобуси и камиони

Проверки за гумите и спирачките на автобуси и камиони

БГНЕС

Проверки за гумите и спирачките на автобуси и камиони

Инспектори на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са започнали масови проверки на камионите и автобусите в цялата страна.

При проверките ще се следи стриктно за състоянието на гумите и изправността на спирачната уредба,  съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Инспекторите ще гледат дали има разкъсвания по гумите, каква е дълбочината на грайфера, дали са на мястото си и всички закрепващи елементи на автомобилните колела.

Те ще проверяват за течове и изпускане на въздух от спирачната уредба, наличието на пукнатини на спирачните дискове, дебелината на накладките и всички останали елементи, които имат отношение с безопасността на движението.

Целта на засилените проверки е повишаване на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите през настъпващия зимен сезон, подчертават от министерството.

Съгласно нормативните изисквания, дълбочината на грайфера трябва да бъде не по-малко от 1,6 мм.

При износени гуми превозното средство може лесно да поднесе, да излезе от пътя или да влезе в насрещното движение. Освен това спирачният път се увеличава драстично и много често точно това е причината за сериозни произшествия на пътя, при които има и жертви. 

Източник на статията: Vesti.bg

проверка спирачки гуми автобуси камиони