Porsche се връща в голямата битка в състезанията за издръжливост

Новите правила направиха класа на хиперавтомобилите изключително атрактивен за доказалите се играчи, които за пръв път ще премерят сили догодина

Porsche 963

Porsche

Porsche остана извън битката за генералната победа в „24 часа на Льо Ман” само 5 години, но с Porsche 963 догодина отново ще гони победата в генералното класиране. Но това ще правят и всички други, които отново решиха да се завърнат в надпреварите за издръжливост, след като бе въведен класът на хиперавтомобилите. Такъв е Peugeot, който вече показа радикалния си болид без задно крило. Но радикалните решения не винаги носят успех, това разбраха от теми на Mercedes-Benz F1 по трудния начин тази година. Какво ще се случи с Peugeot – предстои да разберем.

Защото в лицето на 963 ще има изключително силна конкуренция. Базиран на шаси Multimatic и разчитащ на хибридно задвижване, Porsche Penske 963 се задвижва от 4,6-литров литурбо V8, взет назаем от 918 Spyder. Хибридният задвижващ тракт генерира 680 к.с.

Porsche

Моделът бе показан за пръв път по време на завършилия тази неделя Фестивал на скоростта в Гудууд, където от екипа се похвалиха, че след 7889 тестови километра, новият болид е една много добра основа за бъдещи успехи, но все още предстои много работа по него. Това се налага, защото Porsche ще участва в Световния шампионат за издръжливост (WEC) и американския IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Във всеки шампионат ще участва с по два болида.

Porsche

Състезателното ДНК на 963 може да се проследи до RS Spyder, с който Porsche и Team Penske се състезаваха между 2005 и 2008 г. Името и дизайнът са вдъхновени от моделите 956 и 962 от 80-те години, които също участваха в европейска и американска състезателна кампании.

Първото официално състезание на болида е през януари 2023 г., когато ще се проведе „24 часа на Дейтона”. Неофициално на пистата ще се появи през ноември, когато ще стартира (извън класирането) в последния кръг на WEC в Бахрейн, за да се види докъде е стигнало развитието на 963.

Porsche Льо Ман Porsche 963 хиперавтомобили