Показват електрически "Трабант" във Франкфурт

Показват електрически Трабант във Франкфурт

, Спийд-прес/Херпа

Показват електрически "Трабант" във Франкфурт

Иконата на социалистическото автомобилостроене, източногерманският "Трабант", ще се завърне за втори път - като концептуален електромобил. Той ще бъде показан на автосалона във Франкфурт.

През 2007 г. немският производител на автомобилни и самолетни моделчета "Херпа" показа на същото изложение играчката "Ню Траби".

Този път с прототипа компанията се надява да спечели инвеститори, които биха помогнали за серийното производството на модерна и екологична градска кола, което може да започне през 2012 г.

Разработката на "Херпа" е запазила ъгловатата форма на модела, произвеждан от 1957 до 1991 г., но говорителят на компанията Даниел Щиглер твърди, че това няма да е ретро автомобил, а стилна кола с история, при това ще е електрическа, защото такива са съвременните тенденции в автомобилостроенето.

"Херпа" разкри предварително някои технически подробности за новия "Трабант". На покрива му ще бъде монтиран слънчев панел, а пробегът му с едно зареждане ще бъде около 250 км. Масата ще е под 1000 кг.

IAV Automotive Engineering със седалище в Берлин е основният партньор "Херпа" за разработването на електромотора. Другият партньор на компанията е IndiKar - производител на специални автомобили, компоненти и прототипи, който е базиран в Цвикау.

Там е централата и на самата "Херпа" и още повече - навремето в Цвикау беше и заводът на "Трабант". 

Източник на статията: Vesti.bg