По принуда: McLaren се раздели с част от историята си

Причината е нужда от финансиране на модела Artura, чиято пазарна премиера се забави твърде много

,
McLaren Artura

McLaren

McLaren Artura

McLaren продаде наскоро част от ценната си колекция исторически автомобили на суверенния фонд на Бахрейн - Mumtalakat Holding, за да набере капитал за подобрения по своя суперавтомобил Artura, информира Autonews.

Британската компания беше принудена да потърси финансова инжекция, след като идентифицира "определени технически подобрения" за хибридния Artura, заради които се стигна до забавяне на доставките, каза McLaren по-рано тази седмица.

Казано на прост език - имало е проблеми по суперколата. Може би още има.

Неговият основен акционер Mumtalakat, който притежава близо 60 процента дял, се съгласи да подкрепи компанията с допълнителни 100 милиона паунда (123 милиона долара).

Говорител на McLaren потвърди продажбата на някои от ценните екземпляри в замяна на вливането на пари он мажоритарния собственик, без да уточнява подробностите за продадените коли.

В колекцията исторически автомобили на McLaren личат 54 редки състезателни коли от Формула 1 и от легендарния F1, според годишния отчет за 2021 г. В същия доклад се посочва, че компанията от време на време продава реликви от своята колекция.

McLaren отчете загуба от 203 милиона паунда до септември в сравнение с 69 млн. паунда преди година. Ликвидността в края на третото тримесечие намаля до 87 милиона паунда, спад от 171 милиона паунда.

Британската марка е търсила спешно финансиране многократно през последните няколко години от акционерите на фона на дългото забавяне на пускането на пазара на Artura.

McLaren McLaren Artura