Пак обсъждат по-високи глоби за шофьорите

Пак обсъждат по високи глоби за шофьорите

Иван Янев, БГНЕС

Пак обсъждат по-високи глоби за шофьорите

Санкция от 2000 лв. и отнемане на книжката за 2 г. за шофьор, отказал да даде проба за алкохол - засега това са само предложения, но може да станат факт през лятото.

Председателят на транспортната комисия в Парламента Иван Вълков предлага двойно и тройно увеличение на някои глоби, за да се стреснат шоково шофьорите, информира Би Ти Ви.

Основната причина за тежките инциденти у нас остава употребата на алкохол, затова се предвиждат още по-строги санкции за пияните водачи - oт 500 на 1000 лв. скача глобата за алкохол между 0,5 и 1,2 промила. Плюс това ще има и отнемане на книжката за година.

Зачестили са случаите на задържани пили шофьори, качили се в това състояние в чужда кола. Обсъжданата мярка е автомобилът на собственика, позволил това, да се отнеме за месец. Същото наказание ще получи и притежателят на кола, ако я е преотстъпил на шофьор без книжка.

От КАТ са готови да подкрепят по-високите глоби, но според тях по-важно е какво се случва след това.

Трябва да се проследи процесът и законодателят да стигне до край - освен високите глоби, хората, които са били глобени, да бъдат стимулирани да си платят тази глоба, смята Богдан Милчев, началник на КАТ-София.

Сега например се отчита висока събираемост на електронните фишове, защото глобата е по-малка, ако се плати в кратки срокове.

По-високи глоби ще има и за пешеходците - тези, които не пресичат на "зебра" ще бъдат глобявани не с 10, а с 20 лв. За пешеходците, които прескачат заграждения и парапети глобата се предвижда да бъде до 50 лв.

Източник на статията: Vesti.bg

предложения шофьори глоби