От 15 ноември водачите без подходящи зимни гуми ще бъдат глобявани

Ако не са за сезона или са с грайфер над 4 мм, подлежите на санкция

,
зима зимни гуми сняг

iStock

П ътищата от републиканската пътна мрежа вече са в режим на зимно поддържане, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), цитирани от БТА. Оттам напомнят на шофьорите, че автомобилите трябва да бъдат подготвени за движение в зимни условия, въпреки че все още навън температурите са положителни. Водачите трябва да следят и за доброто техническо състояние на превозното средство.

МВР и АПИ вече започнаха т. нар. акция „Зима“, която ще продължи през целия месец ноември. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за зимата. От 21 до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на колите и фаровете. Oт 15 ноември водачите на всички автомобили без зимни гуми или такива с грайфер под 4 мм. ще бъдат глобявани.

Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри, е призивът на АПИ към шофьорите.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят от пътната агенция.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

В края на ноември предстоят проверки на наличните суровини и техниката за зимно поддържане - снегорини, техника за разпръскване на пясък, каквито се предприемат всяка година. В проверките ще участват представители на областните пътни управления, областните дирекции на МВР и други, съобщават още от АПИ.

зима акция Зима зимни гуми гуми МВР АПИ