Обмисля се въвеждане на такса „задръстване“ в София

Такава действа в Лондон, а от август 2023 г. всички стари автомобили ще трябва да плащат такса за движение в британската столица

Пламен Георгиев,
София

iStock

В чера стана ясно, че в София ще се проучва възможността за въвеждане на такса „задръстване”, съобщава Vesti.bg. Общината е обявила обществена поръчка, като срещу 70 000 лв. фирмата победител ще трябва да предложи и нормативни промени.

В анализа трябва да се определи "такса задръстване" и "зона за таксуване на задръстванията".

Ще трябва да се проучат основни булеварди и улици на територията на София. Столична община иска конкретни предложения за събирането на такса "задръстване" и начина на плащане за различните категории моторни превозни средства.

Контролът ще трябва да се осъществява с автоматизирани технически средства или системи.

Ясно трябва да са описани и начините за налагане на санкциите, като един от тях е глобите да се налагат с електронен фиш.

Освен това се искат и предложения за правна регламентация относно способите за връчване и обжалването на глоби и санкции.

В оценката на въздействието от въвеждане на зони за таксуване трябва да се посочат и социални, икономически, екологични и други ефекти, при отчитане състоянието на автомобилния парк (МПС на гражданите) и размера на възнагражденията в страната.

Поръчката е по проекта INNOAIR: "Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите, за по-чист въздух в градска среда".

През уикенда писахме за решението на лондонския кмет Садик Кан, който разширява т. нар. Зона с ултра ниски вредни емисии (ULEZ) върху цялата територия на Лондон. Това ще рече, че от август догодина всички собствениците на стари автомобили ще трябва да плащат по 12,50 британски лири дневно, ако искат да се движат в града.

Столична община София задръстване