От 1 декември 2023 г. старите коли със забрана в центъра на София

Сагата “нискоемисионни зони” се завърна и изглежда е решена. Вижте зоните и кога влизат в сила

,
София трафик задръстване коли

iStock

И зглежда, че Наредбата за нискоемисионни зони в София най-сетне ще влезе в сила, като това се очаква да стане на 1 декември 2023 г., а решението ще бъде взето на заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 15 декември.

Това научи CarMarket.bg от свои източници, като все пак си оставяме вратичка, че може и да не мине. Новината днес е, че все пак общинските съветници на ГЕРБ и “Демократична България” са се разбрали след дълги преговори.

През лятото се стигна до фарс, след като ДБ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете. А председателят на СОС Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата - ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас.

Обсъдени са били предложенията на общинските съветници от ДБ за изменение в първоначалния проект.

Наредбата предвижда в първа категория да попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

Те предвиждат в Зона „Малък ринг“ - между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“, от 1 декември 2023 г. да влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група, припомня БТА.

За Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има промени от 1 декември 2025-а, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. - и за тези от втора екологична група.

В първоначалния проект забраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1 януари 2030 г., но след разговори между ГЕРБ и ДБ в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029 г.

Според председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев вече има съгласие за въвеждането за първи път и у нас на мерки, които в други европейски столици са факт. С тези промени се прави решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София, отбеляза той.

замърсяване в София Георги Георгиев Столичен съвет Столична община нискоемисионни зони София