Марк Хигинс унищожи рекорда на ТТ на Ман

defaultimg

netinfo

Т Т на Ман е надпревара за мотоциклети. Обиколката на Snaefell Mountain Course е много дълга, като се кара по пътищата, а опасността е огромна: скоростите са наистина брутални, а зони за сигурност липсват. Пилотите минават през всички неравности, шахти, мръсотия по пътя, а от всякъде има бетонни стени.

Има и един луд рали пилот, който разчита на Subaru WRX STi 2016. Той се закани да счупи предишния рекорд за обиколка на о-в Ман с автомобил, поставен през 2014 г. От самия него. Марк Хигинс завъртя обиколката с дължина 60,7 км, постигайки невероятната средна скорост от 204,34 км/ч (126,9 мили/ч).

За да има база за сравнение, предишният си рекорд през 2014 г. той постигна със средна скорост 189,114 км/ч. По отношение на времето: 17:49,75 мин. спрямо 19:15 мин. С близо минута и половина по-бърз през този уикенд!

За мен по-впечатляващо е нещо друго. Това невероятно постижение е постигнато само от второто минаване по трасето. Една тренировъчна обиколка и рекорд след нея! Единствените проблеми Хигинс е имал в последните 8-9 километра, когато челното му стъкло е било толкова замърсено от насекоми, че не е могъл да вижда, както самият той споделя пред Manx Radio.

Автомобилът Subaru WRX STi е модифициран леко от Prodrive. През 2014 г. той прави рекорда със серийни гуми. Сега обаче автомобилът му е бил обут със сликове Dunlop Sport Maxx, подобни на тези, използвани в Британския шампионат за туристически автомобили. Мощността е над 500 к.с., окачването е специално настроено, същото се отнася и за аеродинамиката.

Иначе Джон Хигинс е трикратен рали шампион на Великобритания, като в Световния рали шампионат има само една етапна победа и две точки.

Ежегодната надпревара на о-в Ман бе помрачена от два смъртни случая.

В първото състезание в категория Сайндкар загина 27-годишният австралиец Дуайт Беар с навигатор Бенджамин Бин. Състоянието на Бин е „стабилно“.

По-късно на изключително опасното трасе смъртта намери и англичанинът Пол Шусмит (50 г.), който загина на правата Sulby по време на тренировките.

Загиналите са общо 249 и 250-та жертва на прословутия Snaefell Mountain Course.

Тези две спортни трагедии продължиха черния уикенд, започнал в петъчната свободна тренировка нна „Каталуня“, когато загина 24-годишният Луис Салом, пилот в Moto2.

Източник на статията: Vesti.bg

Subaru Subaru Impreza WRX STi ТТ на Ман Марк Хигинс