Колосална експозиция на Porsche по повод 75-годишнината

До 4 юни може да разгледате искрено и лично цели 75 експоната от историята на Porsche, изложени са в столичния „Интер Експо Център”

Porsche 75

Витоша Спортс Карс

Е кспозицията е своеобразен дебют на новия представител на марката Porsche „Витоша Спортс Карс“. Тя дава шанс да се докоснете до култови модели от различни епохи в развитието на Porsche. Част от експонатите са от редки лимитирани серии.

Точно 75 години ни делят от онази знаменателна 1948 година, в която Фери Порше с помощта на Карл Рабе и Ервин Коменда проектира и построява Porsche 356, продължавайки пътя на баща си Фердинанд Порше.

За Porsche 356 “No. 1” Roadster патриархът Фердинанд казва: „Не бих го направил по друг начин“.Тази лаконична фраза е произнесена от гениален инженер, сред чиито дела са проекти на множество забележителни машини, серийни и състезателни автомобили, двигатели и различни конструкции. От 1931 г. те са неизменна част от дейността на създаденото от Фердинанд Порше конструкторско бюро Dr. Ing. hc F. Porsche GmbH, Konstruktion und Beratung für Motorenund Fahrzeugbau, чийто наследник Porsche Engineering наскоро отбеляза своя 90-и рожден ден.

Витоша Спортс Карс

Двигателят с централно разположение на първия прототип мигрира отзад при серийните модели заради реалните технически и производствени възможности по това време. От Гмюнд, Австрия, ръчното производството на алуминиевите купета се премества в Цуфенхаузен, Германия, а през 50-те години новите каросерии вече се сглобяват от стомана.

Така философията за купе с разположен зад задния мост двигател с въздушно охлаждане ще се утвърди и развие от първите версии на 356 през последвалите ги серии A, B и C, за да добие своята еманация в завладяващия 911 с дизайна на младия тогава Фердинанд Александер Порше.

Витоша Спортс Карс

Porsche успява да съхрани своята дълбока философска идея с 911 – модел, който остава сърцевината и олицетворява духа на марката в миналото и настоящето. През десетилетията компанията продължава да развива гамата си, преследвайки винаги една и съща цел – изключително високото технологично ниво. И това важи с пълна сила както за модели като 914, 914/6 и 916, така и за сериите от transaxle ерата 924, 944, 968 и по-големия 928.

Витоша Спортс Карс

В центъра на събитията, повече от логично, е 911, който тази година отбелязва 60-годишен юбилей. Освен славната история на модела, експозицията включва и образци от днешния ден на Porsche, като актуалния 911 от поколенията 991.II и 992, модела с междинно разположен двигател 718 Cayman GT4 RS или Macan и Cayenne. Има дори 992 Dakar 2023.

Porsche Витоша Спортс Карс