Koenigsegg достави първата си наземна ракета на собственика й

5,0-литровият битурбо V8 на Jesko се развърта до 7800 об./мин за… 213 милисекунди

Koenigsegg Jesko

, Koenigsegg

Koenigsegg Jesko

П ървият Koenigsegg Jesko напусна завода на марката Ангелхолм и пристигна при първия си клиент в Германия. Поръчката е изпълнена от  Esser Automotive, официалният дилър на Koenigsegg в Германия, който се похвали с доставката на хиперавтомобила в Instagram.

Моделът се предлага в две версии, като клиентът е избрал Jesko Attack в цвят Battle Grey и контрастиращи златисти спирачни апарати зад джантите с двойни спици.

Представен за пръв път на изложението в Женева през 2019 г., когато видяхме модела на живо, серията от 125 броя Jesko бе продадена веднага. Както сами се убеждавате, доставката 4 години по-късно не е проблем за клиентите, нито и цената около 3 млн. евро.

Jesko – наречен в чест на бащата на Кристиан фон Кньонигсег – се задвижва от битурбо 5,0-литров V8 двигател, генериращ 1299 к.с. и 1004 Нм въртящ момент. Нещата загрубяват, когато в резервоара се сипе биогориво Е85. В такъв случай параметрите ската до 1626 к.с. и 1504 Нм.. Максималната скорост? Предстои да разберем в един момент, но за версията Absolut се твърди, че може да достигне 530 км/ч.

В този случай клиентът е избрал Attack, фокусиран върху движение на писта. Различават се от Absolut по крилото отзад, предназначено за максимална притискаща сила, докато Absolut залага само на една перка зад кокпита, за да гони максимални скорости и ускорение.

Двигателят на тази хипермашина се развърта до максималните 7800 об./мин за 213 милисекунди. Трансмисията също е не по-малко впечатляваща. Компанията ще се стреми да прави по 40-50 екземпляра годишно, но изглежда за момента е далеч от тази цифра.

Koenigsegg Jesko Koenigsegg