Китайци искат да правят хиперелектромобил и гигазавод за батерии

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

К итайският технологичен гигант LeEco обяви плановете си да построи завод за производство на електромобили в Поднебесната империя.

Проектът е на стойност $1,8 млрд. и ще бъде разположен в град Худжоу. Максималният му годишен капацитет ще е 400 000 електромобила годишно. В новия завод ще се произвежда електрическите модели на LeEco и стратегическите ѝ партньори, включително американския Faraday Future.

Но строителството на завода е само първият етап от проекта, компанията LeEco планира допълнителна инвестиция на стойност $1,2 млрд. за развитие на инфраструктурата на новия завод. Китайският техногигант си сътрудничи много тясно с калифорнийската Faraday Future, която също строи собствен завод на стойност $1 млрд. в Невада. Трябва да се отбележи, че на този етап двете компании са показали само концептуални разработки, като нямат нито един сериен електромобил.

 Faraday Future

Faraday Future

Китайците показаха своя шоу кар LeSee на автосалона в Пекин, Faraday Future планира старт на продажбите на своя електрически супеперавтомобил през 2017 г. Китайците от LeEco разработват също безпилотна технология, а Faraday Future вече има разрешение за тестове на подобни возила в САЩ.

И двете компании са се прицелили в Tesla, от която до момента идват бомбастичните заявки и обещания на Илон Мъск, но която трудно продава трите си електрически модела.

Четете още:

Тестваме Polaris Slingshot - новото творение на Marvel

100 млн. коли на VW са под угрозата за лесна кражба

Източник на статията: Vesti.bg

Tesla Faraday Future LeSee LeEco