"Кадилак" стана на 110

Кадилак стана на 110

ЕПА/БГНЕС

"Кадилак" стана на 110

Легендарната марка американски автомобили "Кадилак", която е неразделна част от имиджа на американските президенти и холивудските кинозвезди, днес празнува 110-годишнината си.

Компанията производител на луксозните автомобили, превърнали се в един от символите на успеха и промишлената мощ на САЩ, се появява на бял свят на 22 август 1902 г. в Детройт, щата Мичиган.

Създателят й е механикът предприемач Хенри Мартин Лиланд, който й дава това име в чест на прадядо си - ген. Антоан Ломе де ла Мот-Кадийяк (както се произнася името му на френски), един от основателите на Детройт .

От 1909 г. "Кадилак" е част от автомобилния концерн "Дженерал мотърс".

Технологиите на "Кадилак" винаги са се славили като едни от най-напредничавите. В тези лимузини за първи път е монтиран електрически стартер. Конкурентите, включително и американските автомобилни компании, още дълго време след това правили колите си с манивела.

През 1912 г. за първи път в света "Кадилак" започва серийно производството на автомобили, които са с електрически фарове.

"Кадилак" е и лидер в разработката и практическото въвеждане в серийно производство на осемцилиндрови V-образни двигатели, на хидравличното управление на волана, на климатиците за коли и др.

Конструкторското бюро на марката е водещото в конструкторското подразделение на "Дженерал мотърс".

Луксозните автомобили на "Кадилак" се продават в почти 60 страни, но остават най-популярни в САЩ и Канада.

Източник на статията: Vesti.bg

годишнина Кадилак