Jeep Cherokee се отправи към залеза

Stellantis пенсионира модела, името засега остава единствено в Grand Cherokee

Jeep Cherokee

, Jeep

Jeep Cherokee

Jeep Cherokee е поредното голямо автомобилно име, което отива в пенсия, разбирай, компанията го вади от гамата си. Това още не се отнася за Grand Cherokee, пише Autoblog.

Cherokee се отправя към залеза преди да навърши 50 години, той започна пътя си като всъдеход през 1974 г. След това стана XJ, Liberty за пазарите извън Северна Америка… През 2014 г. Jeep отново въведе името за среден SUV в Северна Америка, но вече нищо не беше същото.

Четири години по-късно видяхме новия модел - и последен.

На 1 март м.г. Stellantis спря завода си в Илинойс, където се произвеждаше Cherokee. Съдбата на съоръжението ще се рещава тепърва, водят се преговори с профсъюзи.

За реалния края на Cherokee се заговори преди два месеца, когато той почти липсваше от плановете на Jeep за годината. Сега вече знаем, че не е било случайно.

Първо, Jeep радикално намали гамата на Cherokee до само два варианта на двигатели.

Ако Cherokee се появи отново под някаква форма в бъдеще, той вероятно ще бъде електрически. Jeep вече даде да се разбере, че ще произвежда електрифицирани варианти на всички модели до 2025 г.

При всички случаи Cherokee ще продължи да живее в Grand Cherokee, който беше обновен като “плъг-ин” хибрид през миналата година.

Това едва ли ще се хареса на вожда на чероките в Северна Америка Чък Хоскин-младши, който поиска от Jeep да спре да използва името на племето.

Jeep Cherokee Stellantis Jeep Grand Cherokee 4xe Jeep