Jaguar ще предлага само SUV-ове, до седмици спира XE, XF и F-Type

Производството на седани, комбита и спортни модели в Бирмингам ще спре през юни

Jaguar XE 300 Sport

, Jaguar

Jaguar XE 300 Sport

З аводът Castle Bromwich в Бирмингам ще спре производството на XE, XF и F-Type, подготвяйки се за старт на производството на панели за купетата на напълно нова гама автомобили с марка Jaguar.

Пенсионираните на двата седана и спортния модел означава, че в гамата на марката ще останат само SUV-ове, а именно I-Pace, E-Pace и F-Pace.

Новата ера за Jaguar ще започна през 2025 г., когато ще бъде представен електрически 4-врат GT с около 600 к.с., който трябва да бъде последван в луксозен SUV ала Bentley Bentayga. След това трябва да излезе и луксозен седан. Всички те ще споделят новата платформа JEA. Нито един от тези три модела няма да има връзка с досегашната гама на Jaguar.

Макар производството на трите модела да се преустановява през юни, ти ще останат в продажба още известно време, докато на пазара не излязат новите три модела.

Заводът в Бирмингам, използван първоначално за производство на изтребителите Spitfire и бомбардировачи Lancaster през Втората Световна Война – бе взет от Jaguar Cars през 1977 г., в него са произвеждани XK, XJ и S-Type.

Първоначалните планове бяха там да се прави електрическият XJ, но този проект бе изоставен през 2021 г. Jaguar ще прави своите електрически модели на около 15-ина мили по-далеч, в Солихул.

Източник на статията: autocar.co.uk

Jaguar производство пенсия