Hyundai ще инвестира $8,5 милиарда в е-коли и батерии тази година

Това е повече, отколкото през миналата година. Голяма част от парите ще отидат за завода в САЩ

Валентин Маринов,
Hyundai Ioniq 6

, Hyundai

Hyundai Ioniq 6

Hyundai ще инвестира 10,5 трилиона вона (8,5 млрд. долара) през 2023 г. за електрифициране на гамата си, предаде Bloomberg.

Парите ще бъдат похарчени предимно за научноизследователска и развойна дейност и за изграждане на нов завод в щата Джорджия, САЩ, обяви корейският производител.

През май м.г. Hyundai заяви, че инвестира 5,5 милиарда долара в изграждането на завод за сглобяване на електрически автомобили и производство на батерии близо до Савана в американския щат, като проектът се очаква да стартира в началото на 2023 г.

Компанията си поставя за цел ръст на приходите от цели 11,5 процента тази година.

Благоприятните валутни курсове и по-високите продажби на автомобили с добавена стойност доведоха до растежа за 2022 г.“, каза изпълнителният вицепрезидент на Hyundai Сео Ганг-Хюн по време на конференция.

Той добави, че глобалният недостиг на чипове, който възпрепятства автомобилния бизнес от края на 2020 г., се очаква да намалее през 2023 г.

По този повод по-рано този месец Hyundai заяви, че целта е да продаде 4,3 милиона автомобила в световен мащаб тази година, или около 10 процента повече от 2022 г.

Партньорът Kia също цели ръст от 10 процента за общо 3,2 млн. автомобила. Взети заедно, Hyundai и Kia са третият производител в света след Toyota и Volkswagen Group.

Планираната инвестиция от 10,5 трилиона вона през 2023 г. е повече от инвестицията за 2022 г. - около 8,5 трилиона вона.

САЩ завод електромобили Hyundai