Гърция намали смъртните случаи по пътищата с над 50% за 10 г.

В същото време новините от българските пътища са на другия полюс

Валентин Маринов,
Гърция Атина трафик

iStock

Гърция Атина трафик

Г ърция е единствената страна от ЕС, която постигна целта за намаляване на смъртните случаи по пътищата с повече от 50% през 2020 г. в сравнение с 2010 г., съобщи местната агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Подобряването на пътната мрежа в страната, повишаването на безопасността по пътищата, системите за подпомагане на водача в съвременните автомобили и по-добрата култура на шофиране доведоха до намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия с фатален край.

По данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) през 2020 г. в Гърция има 54 смъртни случая от пътнотранспортни произшествия на милион жители, което представлява намаление с повече от половината (54%) в сравнение с 2010 г. (113).

По този начин Гърция се "освободи" от предпоследната си позиция на една от най-опасните за шофиране държави и се изкачи с осем места по-нагоре, изпреварвайки Хърватия, Литва, Полша, България, Латвия и Румъния.

Прави впечатление, че и през 2010 г. смъртните случаи по пътищата на южната ни съседка са били много по-малко, отколкото в България тогава, а и сега. Оставаме на дъното и в това отношение, всеки може да си вади изводите защо става това.

Докато Гърция отчита и публикува такива новини, вестите от пътищата в България са за шофиране с алкохол и наркотици, гонки, перчене в социалните мрежи със скорост и т.н., и т.н.

смъртни случаи смъртност пътища пътна безопасност Гърция