Европейци искат един ден от седмицата без автомобили в градовете

Проучването е проведено през юни тази години сред 5000 души в пет европейски града

Пламен Георгиев,
Париж коли

iStock

П роучване на "Кампания за чисти градове" (Clean Cities Campaign) сочи, че 62% от жителите в пет от големите европейски градове искат да има един ден в седмицата без автомобили, съобщава Vesti.bg. Гражданите на Лондон, Барселона, Варшава, Брюксел и Париж посрещат положително идеята веднъж седмично улиците да са предназначени само за пешеходци или придвижване с велосипеди.

Проучването е проведено през юни тази години сред 1000 души във всеки град, уточнява vesti.bg.

Данните от него бяха съобщени по случай Световния ден без автомобили, който се отбеляза на 22 септември.

От "Кампания за чисти градове“ - мрежа от над 70 неправителствени организации, припомнят, че дните без автомобили са обявени за пръв път по време на петролното ембарго през 70-те години на 20 век, което е довело до ръст на цените на горивата. Тогава 10 държави в Европа въвеждат „Недели без автомобили“, посочват организаторите на проучването.

Според анализ на "Кампанията за чисти градове" с един ден без автомобили, въведен в големите европейски градове, може да се спестят между 541 и 945 хиляди барела петрол. Дните без автомобили могат да бъдат реализирани бързо, защото не се нуждаят от нова инфраструктура или допълнителни регулации.

екология забрана за автомобили Париж Лондон Барселона Варшава Брюксел Clean Cities Campaign