Е-колите ще са основен акцент на салона в София, такъв ще са и конвенционалните модели

Нито двигателят с вътрешно горене, нито автомобилните „породи” хечбек и комби ще изчезнат скоро. Те ще са сериозно застъпени на щандовете на марките в „Интер Експо Център” от 3 юни.

Opel Astra

Opel

Opel Astra

Т енденциите в съвременната автомобилна индустрия са очевидни. По отношение на задвижването стремежът към хибридизация и електрификация става все по-ясно изразен, а при каросериите - SUV и кросоувър моделите непрекъснато увеличават пазарния си дял, докато някои от класическите автомобилни форми стават все по-голяма рядкост. Това обаче съвсем не означава, че традиционните категории такива, каквито ги познаваме, са на изчезване. У нас скоро двигателят с вътрешно горене няма да изчезне, както няма да изчезнат и традиционно силните хечбеци.

Opel например ще покаже за първи път пред родната публика дългоочакваното ново издание на своя дългогодишен бестселър от компактния клас – Astrа. Моделът се отличава с революционно нов дизайн, има едни от най-модерните като технология светлини в своя сегмент от пазара и за пръв път в историята си, освен с бензинови и дизелови двигатели, е наличен и с plug-in хибридно задвижване. Другият акцент на щанда на марката ще е Grandland.

Peugeot от своя страна ще се похвали с третото издание на компактния хечбек 308, който между другото използва същата технологична платформа на концерна Stellantis, на която се базира и новата Astra на Opel. Френският модел също може да се похвали с богата и разнообразна гама от бензинови и plug-in хибридни задвижвания. За радост на българските почитатели на френския лъв моделът все още предлага и версии с ефективните си дизелови мотори. Но не за дълго – приблизително още година и половина ще продължи тяхното вграждане. На щанда на марката ще може да се види и особено популярната комби версия на модела.

Седаните губят все повече пазарен дял, но на щанда на френската марка DS ще може да се види един изключителен автомобил – елегантният флагман DS 9, чийто комфорт може да се мери с този на лимузините от най-горния сегмент.

Такава е Audi A8, вероятно един от автомобилите на изложението, който ще предизвика най-голям интерес. Моделът идва в София след пълно обновяване – дизайнерско, технологично и под предния капак.

Но да се върнем към хечбеците. Skoda ще покаже новата Fabia, която наскоро беше избрана за „Кола на годината” в България от журито на Прес Авто Клуб България. Типично за чешката марка, моделът предлага изключителна функционалност и оптимално съотношение между цена и качества. Там посетителите ще могат да видят още обновените Kodiaq и Karoq.

„Мото-Пфое” ще зарадва родната публика с премиера на основно обновения Ford Fiesta, който идва на пазара с освежена визия, модернизирана техника и по-ефективни задвижвания. Очаква се на автосалон София 2022 да бъде показан и фейслифтът на един от най-продаваните модели в световен мащаб – Ford Focus.

Ford е подготвил и една специална изненада, но за нея ще пишем отделно.

Няма да бъде забравена и още една интересна категория – тази на семейните ванове. Тук задължително трябва да отбележим една от особено интересните новости сред експонатите на автомобилния салон в "Интер Експо Център" – Dacia Jogger, който е най-достъпният 7-местен автомобил на пазара.

автомобилен салон София 2022 моторшоу 2022 Автосалон 2022