„Дженерал мотърс“ ще работи с „Гугъл“ по колите без шофьори

а

, ЕПА/БГНЕС

Моделът на Гугъл

А мериканският автомобилостроител „Дженерал мотърс“ е готов да работи с интернет гиганта „Гугъл“ за развитието на технологиите на автономните автомобили (коли, които се движат без намесата на шофьор – б.ред.), посочи техническият директор на GM Джо Локнър в интервю за Ройтерс. 

Очаква се след два дни Крис Ърмсън, който отговаря за проекта за самоуправляеми автомобили в „Гугъл“, да говори на годишна конференция, протичаща паралелно с автосалона в Детройт. Ърмсън ще обяви плановете на компанията за търсене на партньори в автомобилната индустрия. 

Автомобилните производители, включително „Дженерал мотърс“, се надпреварват в разработването на технически характеристики, които биха направили автомобилите по-сигурни. В по-дългосрочна перспектива плановете са да бъдат създадени автомобили, които да се управляват сами. 

„Гугъл“ вече няколко години разработва технологии, необходими за производството на транспортни средства, които се движат без шофьор.

През 2012 г. представители на компанията заявиха, че автомобили, изпитващи различни елементи от технологията, са изминали 500 хил. км при тестове. 

Миналата година „Гугъл“ показа прототипа си, а съвсем скоро обяви, че той вече е напълно функционален. 

Моделът обаче няма да бъде показан на автосалона в Детройт тази година.

Източник на статията: Vesti.bg

шофьори автономни автомобили