До 2050 г. без коли с бензин и дизел в градовете

До 2050 г без коли с бензин и дизел в

, БГНЕС

До 2050 г. без коли с бензин и дизел в градовете

Европейската комисия е одобрила т. нар. "Бяла книга за транспорта", която предвижда до 2050 г. в градовете да има само автомобили, задвижвани от неконвенционални горива.

До 2030 г. поне 50 процента от автомобилния транспорт в градовете ще бъде с алтернативни източници на енергия.     

Това каза пред журналисти днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя се включи във велошествие в столицата, което е част от инициативите на неправителствени организации за Европейския ден без автомобили - 22 септември.   

Местните власти трябва да създадат за своите граждани велоалеи и пешеходни зони и осигуряват добър градски транспорт, каза Караджова.

Правителството, от своя страна, осигурява фондове от ЕС, предназначени за тази цел, и помага на общините да създават и осъществяват проекти за по-добра градска среда, посочи министър Караджова.   

В столицата се изгражда мрежа от велосипедни алеи с обща дължина 100 километра.

От миналата година досега са готови 10 километра от тях - в район "Младост" и по трасето на Ломско шосе, каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В момента се строи велосипедната алея по бул. "Гоце Делчев", която ще свърже алеята по бул. "Цар Борис Трети" с Южния парк.

Ако се работи със сегашното темпо, мрежата от велоалеи ще бъде готова след три години, каза Фандъкова.   

Велошествие, информационни щандове, демонстрации на електровелосипеди, велоескорт и уроци как да поправим велосипеда си сами са част от инициативите на неправителствени  организации за днешния Европейски ден без автомобили.     

Денят е кулминацията на Седмицата на мобилността (16 - 22 септември), инициирана от Европейската комисия. Тазгодишното й мото е "Алтернативна мобилност".

Центърът на София е отворен само за пешеходци и велосипедисти.

Източник на статията: Vesti.bg

дизел бензин автомобили