Черна гора: Затвор за пияни шофьори

Черна гора Затвор за пияни шофьори

, ЕПА/БГНЕС

Черна гора: Затвор за пияни шофьори

Проект за нов закон за движението по пътищата в Черна гора предвижда необичайно строги наказания за шофиране с над 0,5 промила алкохол в кръвта - от 20 дни до 6 месеца затвор или глоба от 600 до 2000 евро, съобщава черногорският в. "Виести".

Законопроектът вече е внесен в парламента и ако бъде приет, ще влезе в сила след шест месеца от датата на гласуването му.

Действащият сега закон предвижда за шофиране в нетрезво състояние само парична глоба от 50 до 150 евро, а водачите на автомобили с над 0,5 промила алкохол в кръвта се откарват в изтрезвителното.

Според новия закон в затвора ще бъдат пращани шофьорите с над 1 промил алкохол в организма.

Ако някой не спре при сигнал от полицейски служител или откаже да бъде подложен на алкохолен тест, автоматично ще бъде задържан.

Законопроектът предвижда още задължително носене на светлоотражателни жилетки от пешеходци, движещи се по неосветени участъци на пътя извън населени места.

По данни на пътната полиция от 1 септември миналата година до 15 април в Подгорица са били издадени 20 263 акта за нарушение на закона за безопасност на движението. 

Източник на статията: Vesti.bg

наказания шофьори Черна гора