Bugatti Chiron Super Sport „Golden Era”: върховно автомобилно изкуство от Мосхайм

Не говорим за някаква безвкусица със златна баня, а наистина за изкуство. Това е и най-предизвикателният поръчков проект, който Buggati е правил. Продължил е две години

Пламен Георгиев,
Bugatti Chiron Super Sport Golden Era

, Bugatti

Bugatti Chiron Super Sport Golden Era

Golden Era не е свързан с безумното желание на някой шейх да позлати своя Chiron Super Sport. Свързан е със Златната ера на автомобилостроенето на Bugatti. За проекта отговаря отдела Bugatti Sur Mesure, който въплъщава клиентските амбициозни цели в техните автомобили. В случая това е най-амбициозният поръчков проект за компанията от Молсхайм, продължил цели две години.

В този случай говорим за специален клиент на Bugatti, който таи особени чувства към славната история на Bugatti и сложния инженеринг в основата на двигателя W16. Той си избира Chiron Super Sport, за да отбележи подобаващо върха в двигателостроенето (W16 скоро ще бъде изпратен в историята), но иска от екипа да бъде отдадена чест на есенцията, която прави Bugatti толкова специална марка. Резултатът е „Golden Era”.

Bugatti

Автомобилът пресъздава основополагащите за марката моменти, включително творенията на Еторе Бугати, Жан Бугати и Роланд Бугати – бащата и синовете, които създават първата Златна ера на марката.

След това, естествено, идва модерната ера от историята, започваща от 1987 г. Екипът предлага на клиента концепция с 45 скици на емблематичните за марката модели, които ще се изрисуват ръчно върху автомобила. Идеята е приета моментално.

Bugatti

Историята на Bugatti в този уникален модел е разказана чрез композиция от скици. На пътническата врата са изрисувани ръчно 26 скици на икони, в това число Type 41 Royale – приет за най-луксозният автомобил в света, когато е представен през 1926 г. – и Type 57 SC Atlantic, приеман от мнозина за най-красивият автомобил, създаван някога от човек.

Bugatti

На шофьорската врата има 19 скици, проследяващи прераждането на Bugatti от 1987 г. насам, в това число EB110, Veyron и Chiron. Част от шедьовъра се пада и на легендарния W16, в създаването на който се използват точно 3712 компонента!

Процесът по изрисуване на външните панели на автомобила отнема 400 часа! Но не се спира дотук. От вътрешната страна на всяка от вратите има по три емблематични модела, изрисувани върху кожата. EB110, Veyron и Chiron се изправят срещу легендите на миналото - Type 35, Type 57 SC Atlantic и Type 41 Royale.

Bugatti Chiron Bugatti Bugatti Chiron Super Sport Golden Era