Автосалонът в Париж отваря врати

Автосалонът в Париж отваря врати

, ЕПА/БГНЕС

Автосалонът в Париж отваря врати

Автосалонът в Париж (Mondial-Automobile.com) отваря днес врати за журналисти в контекста на силен спад на продажбите, особено в Европа. За широката публика автоизложението започва в неделя.

На салона ще бъдат представени над 270 автомобилни компании, които

ще обявят над 100 световни премиери

Очаква се главно събитие на салона да стане представянето на два модела - втората генерация на "Дачия Логан" и седмото поколение "Фолксваген Голф".

Един от основните конкуренти на "Фолксваген", японският автомобилостроител "Тойота", ще покаже във френската столица новия "Аурис".

В Париж ще бъдат представени и автомобили от т. нар. бюджетна ценова категория като "Шкода Рапид", компактни градски автомобили като корейския "Шевролет Спарк" и японския "Мицубиши Мираж".

Говорителят на асоциацията на френските автомобилостроители Франсоа Рудие отбеляза, че билетите за парижкото изложение се разпродават в интернет с невероятна скорост, което свидетелства за големия интерес на публиката към събитието.

През 2010 г. автосалонът в Париж беше посетен от 1,46 млн. души.

Европейският автомобилен пазар обаче се свива за пета поредна година

и много производители се озоваха със складове, пълни с непродадени автомобили, отбелязва АП.

Според анализаторите тази година се очаква допълнително свиване на автомобилния пазар с 5% до 12,5 млн. автомобила. В същото време предприятията имат капацитет да произвеждат 20% повече коли, отколкото могат да продадат.

По последни данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители регистрациите на нови коли в Европа са намалели с 8,9% през август, което е 11-и пореден месец на спад. За първите осем месеца на годината понижението е със 7,1%.

Според консултантската компания "Аликс партнърс" осем от водещите 10 европейски автомобилостроители ще понесат "драматичен спад" в продажбите тази година.

Експертите изтъкват, че около 40% от общо стотината европейски автомобилни завода работят много под производствения си капацитет.

Ръководителят на италианският производител на автомобили "Фиат" и американския "Крайслер" Серджо Маркионe предупреди, че ако не бъдат затворени непродуктивните предприятия, един или повече автомобилостроители

ще фалират в средносрочен или дългосрочен план

Френската компания PSA Пежо-Ситроен предприе серия мерки за намаляване на разходите заради силния спад на продажбите й във Франция, Испания и Италия, от които е силно зависима, посочва АФП.

Тя иска да съкрати 8000 работни места във Франция и да закрие предприятието си край Париж, както и да реализира икономии от няколко милиарда евро, надявайки се да се възстанови до 2014 г.

Другият френски автомобилостроител, "Рено", още не е стигнал дотам, но кризата не го е пощадила.

Групата преразгледа към понижение прогнозата си за пазара в Европа до свиване на продажбите с 8% на целия континент и с 13% във Франция.

Несигурност витае и над заводите на германския "Опел", дъщерна компания на американския гигант "Дженерал мотърс", а другият американски производител, "Форд", очаква загуба от 1 млрд. долара в Европа през тази година и обяви съкращаването на няколкостотин места в администрацията и търговските отдели чрез доброволно напускане на служители.

Източник на статията: Vesti.bg

продажби Европа автосалон Париж