Алекс Занарди спечели 4-ти Параолимпийски медал

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Т очно ден преди да се навършат 15 години от жестоката катастрофа на „Юро Спидуей“, след която повечето от нас биха умрели, Алекс Занарди отново показва какво означава силата на духа. Бившата звезда в „Индикар“ и Ф1 спечели своя 4-ти медал от Параолимпийските игра в Рио, взимайки златото в дисциплината с ръчна количка.

Занарди спечели победата в категория Н5 по 20-километровото трасе, побеждавайки най-близкия си конкурент със само 2,7 секунди.

Занарди, който е посланик на BMW, има още два златни медала от игрите в Лондон през 2012 г., където спечели и едно сребърно отличие.

Дисциплината се състои от две обиколки от по 10 км. След надпреварата италианецът заяви, че е „прекрасно отново да се наслади на вкуса на златния медал.“

Занарди каза, че стадионът и сградите в Рио са построени на мястото, където преди е била „Индикар“ пистата, на която той винаги е бил бърз, но никога не е печелил състезание. Е, сега спечели такъв в своята количка.

Победата си Алекс е постигнал след много стриктно спазване на предварителната тактика, изградена с треньора му. В първата обиколка той е на трето място, на цели 20 сек след лидера. Той прави финален спринт и успява да изпревари Стюърт Трип със само 2,7 секунди.

Днес, 15 септември, Алекс Занарди има втори старт в същата дисциплина, но на нормален път, след което ще участва и в трето състезание – отборно.

Победата на 49-годишния Алекс Занарди идва ден преди да се навършат 15 години от злополучната катастрофа на „Лаузицринг“.

Тогава, в свирепа катастрофа с Алекс Таглиани, неговият CART болид е разцепен на две, при което Занарди губи и двата си крака.

Нещо повече, той губи почти 70% от кръвта си, което го докарва близо до смъртта.

Обикновено нещо подобно би унищожило повечето хора – психически и физически. Но Занарди запазва сила на духа. Той сам проектира протези за себе си, благодарение на които влиза отново в състезателния автомобил. Само 3 години по-късно!

Между 2005 и 2009 г. той се състезава в Световния шампионат за туристически автомобили, като успоредно с това започва кариера в състезанията с колички, с които продължава да жъне успехи и днес.

Кой е Алекс Занарди? Най-добре може да разберете от 60-минутния документален филм „No Limits - Impossible is just a word”, направен по повод участието на Занарди, Бруно Шпенглер и Тимо Глок в „24 часа на Нюрбургринг“ през 2015 г. Струва си да го видите.

На името си Алекс Занарди има две титли от сериите CART в САЩ (1997 и 1998), както и 41 Grand prix старта.

Източник на статията: Vesti.bg

параолимпиец Пара Олимпиада Алекс Занарди