ABT: от ковачницата до най-големия тунер на Volkswagen Group

defaultimg

netinfo

ABT е най-големият тунинг майстор на автомобили, произведени в рамките на концерна Volkswagen Group. Догодина тунинг подразделението на ABT ще отпразнува своята 50-та годишнина, но сега компанията чества 120 години от създаването си. Начело й стоят братята Ханс-Юрген и Кристиан Абт.

През 1896 г. Йохан Абт отваря ковачница в Кемптен, където и до днес се помещава компанията ABT. В нея той произвежда файтони, като първият му опит в сферата на автомобилостроенето идва през една мразовита година в началото на ХХ век, когато разработва механизъм, с който превръща файтона в шейна и обратно.

ABT

През 1920 г. Абт решава да се занимава само с коли, като избира марката Audi (Horsch и Audi по онова време), върху която да специализира своите умения. По това време към него се присъединяват и синовете му Йозеф и Ханс.

През 1950-те години фирмата вече поддържа добри връзки с Auto Union. Тогава започва и състезателната кариера на Йохан Абт - син на Йозеф и баща на Ханс-Юрген и Кристиан. Йохан прави първото си състезание на тревната писта в родния Кемптен, като в началото той се състезава в мотоциклетни състезания. Между 1957 и 1970 г. се състезава в автомобилни ралита за заводските отбори на DKW и Abarth.

През 1967 г. се основа подразделението ABT Tuning, което догодина ще отпразнува 50-годишния си юбилей.

Днес, срещу името ABT фигурират над 300 победи в различни автомобилни надпревари.

ABT

След като застават начело на бизнеса на дядо си, Ханс-Юрген и Кристиан основава ABT Sportsline GmbH през 1991 г. Състезателят в семейството е Кристиан. Първоначално той се състезава с едноместни болиди във Формула 3. До 2000 г. Кристиан печели редица победи във Формула 3 и STW, като 1999 г. е най-успешната за ABT Sportsline.

Но голямата популярност идва от 2000 г., когато ABT влиза в DTM като частен отбор с четири Abt-Audi TT-R автомобила на стартовата решетка. През 2004 г. Матиас Екстрюм носи първата DTM титла за ABT с четири победи на „Адрия“, „Лаузицринг“, „Зандворт“ и „Брюн“.

През 2007 г. Екстрьом отново триумфира в шампионата, като Audi Sport Team ABT печели и титлата при отборите. На следващата година ABT защитата титлата, като този път шампион е Тима Шайдер. През 2009 г. Шайдер дублира титлата си, която е трета поредна за ABT.

През 2009 г. Кристиан Абт слага край на състезателната си кариера. Щафетата поема Даниел, син на Ханс-Юрген Абт. Успехите в моторния спорт продължават, макар и не с такава интензивност.

ABT

Но за сметка на това ABT Tuning излиза на сцената. Моделите са много и не могат да бъдат засегнати. Затова няма и да го правим. Ще споменем само TTS, QS3 и T6, които компанията пусна в чест на годишнината си.

Вижте още:

10-те най-мащни автомобила с механична трансмисия

Илон Мъск открива Gigafactory на 29 юли

Арабин плати 4,3 млн. евро за регистрационен номер

Източник на статията: Vesti.bg

автомобилен юбилей тунинг ABT Tuning Abt ABT