39 значи "сводник" за шофьорите в Афганистан

39 значи сводник за шофьорите в Афганистан

, ЕПА/БГНЕС

39 значи "сводник" за шофьорите в Афганистан

Все повече афганистанци избягват да купуват коли, съдържащи в регистрационния си номер числото 39, което напоследък се е превърнало в синоним на "сводник", съобщи Ройтерс.

Шофьорите, които карат с табела с 39, купени преди числото да придобие черна слава, стават обект на подигравки в Кабул.

Тази кола носи лош късмет, не мога да изведа семейството си с нея, обяснява пред агенцията Мохамед Ашраф, който работи за проект на ООН.

Други собственици на такива автомобили се ядосват или отказват да говорят, ако ги попиташ дали колата им е бреме за тях.

Никой не може да каже със сигурност защо числото 39 така внезапно се е превърнало едва ли не в проклятие, но в афганистанската столица се носи слух, че това

има нещо общо със сводник от съседен Иран

Говори се, че неговата лъскава кола съдържала в регистрационния си номер именно това число, поради което той получил прякора "39".

Търговци се оплакват, че заради истерията никой не иска да купува коли с такава табела.

Някои пък обвиняват корумпирани полицаи за цялата тази история.

Според тях въпросът е нашумял точно когато е започнало издаването на нова серия регистрационни номера с числото 39 в началото.

Афганистанските номера съдържат пет цифри. Шофьори се оплакаха, че пътни полицаи им искат между 200 и 500 долара, за да им сменят номера.

Няколко седмици, преди да започнат да избягват номерата с 39, шофьорите в Афганистан се бяха втурнали да махат лепенките с изображения на дъга, които украсяваха вносни автомобили.

Те бяха на мода, докато афганистанците не разбраха, че дъгата е символ на хомосексуалистите.

Източник на статията: Vesti.bg

номера Афганистан коли