12 съвета за пътуването с кола през лятото

Гудиър

Goodyear

В сяка година огромен брой туристи в цяла Европа се отправят на дълги пътувания с кола. Миналата година 42% от всички европейци са пътували в чужбина с наземен транспорт, 65% от тях – с кола или друго моторно превозно средство. 

Но с многото пътувания идват и предизвикателствата – като пренатоварени автомобили, шумни компании и екстремна горещина. Проучванията показват, че 32% от проблемите с автомобила и техническите неизправности се случват на път към ваканционната ни дестинация, припомня „Гудиър“. Ето няколко съвета за безопасно пътуване от компанията: 

Преди потегляне: 

1. Когато товарим колата, караваната или кемпера, е необходимо да следваме няколко правила. Трябва да избягваме пренатоварването на автомобила, тъй като прекаленото тегло въздейства негативно върху поведението на колата при шофиране. 

Не трябва да товарим повече багаж от височината на задните седалки. Това не само пречи на видимостта, но увеличава вероятността багажът да хвръкне към предната част на колата при неочаквано спиране. 

Ако шофираме комби, е добре да използваме предпазна мрежа между отделението за багаж и пасажерската част на колата. Така натоварените предмети няма да представляват заплаха при резки маневри. 

Goodyear

Ако багажникът не успее да побере всички неща, които искаме да натоварим, най-добре е да използваме допълнителен багажник на покрива на колата или ремарке. Трябва да избягваме товаренето на багаж в непосредствена близост до пасажерите – например в краката им или между хората на седалката.  

2. Когато теглим каравана или ремарке, необходимо е да се уверим, че багажът е натоварен безопасно и няма да се размести. Трябва да проверим светлините, спирачките, гумите, теглича и окачването на караваната или ремаркето, за да сме сигурни, че всичко е в изправност и позволява безопасно движение. 

Goodyear

3. Когато сме на пътя, трябва да внимаваме за пътни условия и трафика, както и да спазваме дистанция. Добре е да поглеждаме често в огледалото за задно виждане, за да знаем дали някой иска да ни изпревари. 

4. Товарейки автомобила за ваканционното пътуване, добре е да имаме предвид, че последният натоварен предмет е първият, който ще бъде разтоварен. Нещата, от които се нуждаем по време на пътуването, трябва да подредим на удобно за нас място, където ще са ни подръка при нужда. Добре е да се запасим и с достатъчно храна, вода, лекарства, памперси и забавления за децата за целия път.  

Goodyear

5. Важно е при плануването на пътуването, да се приготвим и за възможно спукване на гума. Ако автомобилът ни не е с гуми, които позволяват да продължим движение дори при спукване, трябва да проверим резервната си гума или да си набавим авариен комплект за поправка, както и да имаме подръка номера на пътната помощ. Досадно е, а и опасно, да вадим целия багаж от колата на магистралата, за да стигнем до резервната гума. За това е по-добре да сме подготвени! 

6. Основните правила за шофиране са еднакви в цяла Европа, но някои от разликите трябва да се знаят, за да си осигурим безопасно лятно пътуване. Различните страни имат различни ограничения за скоростта, а някои имат и неписани пътни правила. Във Франция, Германия и Швейцария, не е позволено да имаме радар, които да ни подсеща за пътни камери.

В много страни сме задължени да шофираме с включени светлини дори и през деня, а в Италия зимните гуми са забранени през лятото. За подробна информация относно пътното законодателство в европейските държави, както и за полезни съвети за всяко пътуване, мобилното приложение Goodyear Road Safety App е незаменим помощник. 

Goodyear

7. Преди да потеглим на път сънят е от ключово значение. Трябва да се уверим, че сме отпочинали и готови да се фокусираме върху шофирането през следващите часове.

Един от три пътни инцидента във Франция, например, става заради умора на водача! Най-добре е да се съобразим с биоритъма на собственото си тяло и да потеглим във време, когато сме свикнали да сме будни и активни.

За повече спокойствие и удобство е добре да започнем пътуването си преди пиковите часове за трафика, така ще избегнем напрегнатата пътна обстановка и жаркото лятно слънце. 

По време на пътуване: 

8. Безопасността на първо място! Натоварени автомобили, задръстени пътища и дълги маршрути. Когато сме на пътя, трябва да се адаптираме към обстановката. Максимално натовареният автомобил има различна маневреност и трябва да свикнем с него по време на пътуването.

Освен това хубаво е да се заредим с търпение, тъй като пътуването с цялото семейство и допълнителен багаж води до повече случаи на разсейване и отвличане на вниманието, по-малка видимост и по-дълъг спирачен път за натоварения автомобил.  

Goodyear

9. Трябва да се постараем да избегнем прекомерното затопляне в автомобила. Изследванията показват, че високата температура се отразява на тялото по същия начин както 0,5 промила алкохол в кръвта. Ако нямаме сенници за колата, лятото е подходящия сезон да си купим такива. Пътуването в по-хладните части на деня също помага да останем по-свежи.      

Goodyear

10. Когато пътуваме с компания или семейството си, трябва да сме изключително внимателни и търпеливи, и да не изпускаме пътя от погледа си, особено ако имаме лудуващи деца на задната седалка. При скорост от 100 км/ч, колата изминава около 30 м всяка секунда. Обръщането назад за три секунди може да се отрази сериозно.

Goodyear

11. Домашните любимци не трябва да се движат свободно в колата! Необходимо е да се погрижим за тяхното удобство и безопасност като им поставим специален колан или добре вентилирана седалка за кола. Не само нашите любимци са застрашени при неочаквана маневра или внезапно спиране, но и останалите пътници в колата. Ето защо трябва да се подготвим за път с домашните любимци, като си подсигурим необходимите аксесоари за колата.  

12. Един от шест пътни инцидента през лятото е причинен от неправилно налягане на гумите. Допълнителният багаж и тегленето на каравана или ремарке, водят до натоварване върху автомобила и гумите.

Goodyear

Ако колата е максимално натоварена с багаж и пътници, то налягането в гумите трябва да се увеличи. Лятната горещина и загряването при движение също повишават налягането в гумите. Ето защо налягането трябва да се проверява винаги преди да сме потеглили на път , когато гумите са студени, и да се регулира според теглото на натоварения автомобил.

Източник на статията: Vesti.bg

шофиране съвети