Създадено за Toyota

Еволюцията продължава: Toyota Corolla стана SUV (видео)

Клиентските предпочитания в Европа се промениха до степен, че дори и най-продаваният автомобил за всички времена трябва да заложи на Cross-фактора, за да остане в крак с тенденциите

,

И сторията е тази, която все още дава спойка на обществото ни, разединено по толкова много направления. Историята е тази, която вдъхновява и стои в основата на човешкия прогрес. А историята на успеха, извел Toyota до върху на автомобилния Олимп, започва през 1962 г. Тогава Тацуо Хасегава и екипът му решават, че трябва да използват напълно нов подход при създаването на следващия проект, който да накара японците да се гордеят с колата си.

Резултатът е такъв, че днес, 56 години и 12 поколения след дебюта си, Toyota Corolla e далеч пред VW Beetle със своите над 50 млн. продажби. И макар около историята й да не витае някаква особена харизма, Corolla e от автомобилите, с които другите се съизмерват и с който всички се съобразяват. Защото за тези 56 години моделът се превърна в еталон за надеждност и здравина, донесли му приза „Най-продаван автомобил за всички времена”.

Но той не е нито даденост, нито лаври, на които да се лежи. Затова, в крак с преобладаващите клиентски предпочитания, Toyota използва познатия подход, за да остави Corolla в крак с тенденциите. Залагайки на доказаната платформа GA-C, дизайнерите дадоха типичния кросоувър външен вид и новата Corolla Cross има цел: да стигне до челните места в сегмент C-SUV или поне до успехите на C-HR.

CarMarket.bg

За разлика от по-компактния си събрат в моделната гама, залагащ на атрактивната си купе-кросоувър визия, Corolla Cross е практичен нов SUV, насочен към младите семейства. Очевидно създателите му познават отлично световната литература, особено творчеството на Лев Толстой, чийто роман „Анна Каренина” започва така: „Всички щастливи семейства изглеждат еднакво, всяко нещастно семейство е нещастно по свой си начин.”

Но любопитните истории зад нещастието не интересуват никой в Toyota, те искат да предлагат на своите клиенти само усмивки и безоблачно небе. Такова Corolla Cross предлага в прекия смисъл през панорамния си стъклен покрив, подплатен с кожен салон в топ оборудването Luxury, което тествам аз. Същият стъпва на 18-ки (базовото ниво е със 17-цолови колела), които се предлагат от второто ниво на оборудване Executive Plus. При него визията се подсилва допълнително от стандартните затъмнени задни стъкла и релси на покрива.

CarMarket.bg

Увеличената височина привлича като магнит клиентите, които искат да седят по-високо и да се чувстват по-защитени. За типичното SUV-излъчване се грижи масивната радиаторна решетка в черен гланц, като особено атрактивни са издължените LED фарове. За още по-атрактивен външен вид се грижат и редица аксесоари, които могат да се поръчат по отделно или пък да се „опаковат” в 5 пакета.

CarMarket.bg

Струва си да маркирам страничните прагове (срещу 1479 лв.) и страничните спененки (1769 лв.). Моделът се предлага с пет металика (990 лв.), но и с две „перли” (близо 1500 лв.), с какъвто е тестовият модел. Иначе днешните млади семейства се предполага, че са много активни сред природата. Затова имат избор от покривен багажник за велосипеди или за ски и сноуборд (по 350 лв.). Може да монтират и покривна кутия „Туле” (1500), дори и теглич (1700 лв.)

Под предния капак е монтиран новият 2,0-литров двигател Hybrid Dynamic Force. От март 2023 г. у нас ще се предлага и базовият 1,8-литров мотор. Двулитровият агрегат е наличен във версии 2WD и 4WD, докато 1,8-литровият ще се предлага само с предно предаване. В моя случай задвижващи са четирите колела, като така Corolla Cross е единственият пълен хибрид с 4х4 в сегмента.

Автомобилът е първият модел, оборудван с петото поколение самозареждаща се хибридна система на Toyota. Максималната системна мощност е увеличена до 197 к.с. С тяхна помощ моделът ускорява до 100 км/ч за 7,6 секунди при версията с 4 задвижващи колела, който показател не е за подценяване.

Новостите при петото поколение хибридното задвижване включват използване на по-леки и компактни компоненти, но които притежават същата надеждност, с която клиентите припознават Toyota.

Системата използва нов контролен блок на мощността, който намалява електрическите загуби на система с 6%.

Новата литиево-йонна хибридна батерия е по-малка и по-лека, но е с по-висока мощност. В сравнение с предишната батерия, теглото на тази е с 15% по-ниско, докато капацитетът е нараснал с 14%. Инженерите са оптимизирали охлаждащата й система, за да се гарантира по-добра работа и по-дълъг живот. Сервизирането е гарантирано безплатно в продължение на 10 години, колкото е и гаранцията на модела.

CarMarket.bg

В интериора няма помпозност и фанфари, но това не означава, че нещо липсва, напротив. Пред водача е позиционирано 12,3-инчово дигитално приборно табло, по средата на централната конзола е 10,5-инчовият сензорен екран. Коженият салон и панорамата вече споменах. За комфорта се грижи още електрическото отваряне на вратата на багажника, която разкрива товарен обем от 433 литра.

На борда имаме задължителната смартфон (и опция за индуктивно зареждане) интеграция с Apple CarPlay (безкабелно) и Android Auto (с кабел). Облачната навигация с актуализация на картите в реално време също заслужава внимание. Функциите за свързаност, които Toyota Smart Connect предлага, са включени в цената на автомобила в рамките на 4-годишен абонаментен план.

CarMarket.bg

Toyota T-Mate съчетава Toyota Safety Sense с други системи за активно шофиране и подпомагане на паркирането, за да направи не само шофирането по-лесно и по-безопасно, но и да защити водача и пътниците, както и другите участници в движението.

Системите за активна безопасност са сред основните акценти във всеки автомобил Toyota, затова ще се позволя да маркирам някои от тях, с които е оборудван автомобилът. Това е Система за предотвратяване на челен сблъсък (PCS), Система за аварийно спиране при шофиране (EDSS), Автоматични дълги светлини (AHB), Асистент за безопасно излизане (SEA) и др.

Toyota Teammate Advanced Park e възможност за полуавтономно паркиранe. Тя контролира ускорението, управлението и спирането, за да подпомогне паркирането. Може дори да запомни любимите ви места за паркиране, които не са определени от линии или съседни обекти.

Актуализации по въздуха гарантират, че функционалностите на тези системи се актуализират постоянно към последната версия, без да се налага посещение в сервиз.

CarMarket.bg

Независимото окачане (McPherson отпред, двойни А-рамена отзад) инженерите са конфигурирали за комфортно пътно поведение. Най-голямата сила на хибридното задвижване проличава в натоварения градски трафик, където автомобилът може да се движи само на ток в спри/тръгни трафик.

Извън града електромоторътс мощност 41 к.с. подпомага атмосферния 2,0-литров двигател, като задвижващи са четирите колела. Максималният системен въртящ момент от 190 Нм отива към тях посредством e-CVT трансмисия. Тя работи плавно в града, но извън нещо проличава основният й недостиг, когато изисквате повече мощност за изпреварване или движение с висока магистрална скорост. Тогава се получава едно натрапчиво форсиране, характерно за този тип трансмисия. То става още по-осезаемо при активиране на режим Power, затова аз предпочитам Normal извън града и Eco в него.

По време на моето шофиране минах дистанцията от София до Паничище и обратно по „Струма”, като разходът бе 6,2 л/100 км. Не съм жалил педала на газта, а движение в София бе пренебрежимо малко, така че приемам този показател като доста близък и реален спрямо заводския параметър за среден разход от 5 л/100 км.

CarMarket.bg

Цената на новата Toyota Corolla Cross стартира от 68 990 лв. с ДДС за версията 2WD, тази с 4 задвижващи колела започва от 73 990 лв. Топ изпълнението Luxury Plus се предлага за 89 990 лв. с ДДС. Оттам насетне думата имат история, реноме, надеждност, дизайн, задвижване, технологии. Народният мъдрец го е казал: всеки сам си преценя.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Toyota Corolla Cross 4WD

Размери

Дължина, мм: 4460

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1620

Междуосие, мм: 2640

Тегло, кг: 1505/1550

Двигател

Тип: 4-цилиндров, атмосферен

Работен обем, куб. см: 1987

Системна макс. мощност, к.с.: 197

Системен макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 190 при 4400-5200

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: n/a

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 73 990

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 85 990

Toyota Toyota Corolla Cross Hydrogen Тест драйв