VW показа (почти) сериен Golf GTI с вграден ChatGPT

Другата интересна новост в този автомобил, който е почти готов за конвейра, е връщането на физически бутони върху волана

Volkswagen GTI concept

, Volkswagen

Volkswagen GTI concept

И зложението CES стартира в Лас Вегас, което значи, че трябва да очакваме последните технологични новости именно от столицата на хазарта. Една от тях идва на борда на „почти” серийния Golf GTI, в който Volkswagen реши на вгради ChatGPT в съществуващия гласов асистент IDA на марката. По-важното е, че изкуствения интелект ще бъде серийно вграден в няколко модела на Volkswagen още тази година.

Едва ли вече някой се нуждае от разясняване какво е ChatGPT, но все пак да направим едно опростено обяснение, което гласи това: AI чатбот, който се опитва (и в някои случаи го прави доста сполучливо) да имитира човешки разговори. А най-често се използва да отговаря на различни въпроси. Той няма да замени IDA, а ще я подпомага.

Така, докато се возите в новия си ID.7 например, ще може да му задавате различни въпроси, на които изкуственият интелект ще ви шашка със знания. Това е на теория, защото от VW все още не разкриват как и до каква степен ще е развита възможността да си говорите с вашия автомобил. В проссъобщението се казва само, че ChatGPT ще „дава релевантни отговори на почти всяко питане, което може да ви дойде наум.”

Що касае сигурността, от компанията казват, че изкуственият интелект няма да има достъп до автомобилните данни, така че личните данни няма да бъдат достъпни за световния AI. В допълнение на това, всички въпроси ще бъдат „моментално изтривани”, затова не би трябвало да имате въпроси, ако решите да питате „колко охранители има в банката” или нещо подобно.

Volkswagen

Другата голяма новост в Golf GTI е, че Volkswagen се връща към традиционните бутони върху волана, изоставайки сензорните, които претърпяха големи критики от потребителите. Все пак към момента изглежда, че контролерите за климатика и фаровете остават сензорни, така че войната между физическите и сензорните бутони. Предстои да видим кой ще я спечели, но се очаква с новия Tiguan и бутоните за климатика да се върнат към добрите, стари физически бутони.

Volkswagen Volkswagen GTI concept ChatGPT CES 2024