Това е SАМ (не говорим за човека), заради него звукът на Porsche е толкова як

Инженерите на Porsche са натъпкали тази безлика глава с чипове и микрофони, за да анализират всичко – от звука на двигателя до звука от затваряне на вратата

SAM Porsche САМ

Porsche

Д а сте сънували кошмари, в които безлико създание ви преследва? А да името случайно Porsche? Ако отговорът и на двата въпроса е положителен, то вероятното обяснение се крие в следващите редове.

Porsche го наричат Sound Acoustic Module, за кратко Сам, човешко име, което да отговаря на човешкия му изглед. SAM е създаден през 2015 г., за да помага на Porsche да оценява звуците в автомобила, процес, който става критичен сега, по време на електрическата революция. Финото настройване на звука от изпускателната система е едно, но на преден план излизат всякакви видове звуци, когато такъв не са чува от ДВГ-то.

Лицето на SAM си няма очи и уста, но си има уши с микрофони, които му дават възможността да чува до 130 dB. Това дава на Porsche втори комплект от „човешки“ уши, които помагат при оценката на всичко, което се чува в колата – от звука при натискане на бутон до звука на редовия шестак.

SAM се използва едновременно в лабораторни и реални условия, като изминава средно около 2000 км годишно. Може да се опитаме да си представим какво е чувството, ако някой случаен човек види SAM на предната пасажерска седалка. Но той, като част от акустичните инженери на Porsche, е особено важна част от екипа, който трябва да гарантира, че всяко Porsche издава перфектните звуци (и подтиска неприятните).

Samson Sky самосвал Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid глава роботизация