Кървавата баня в Tesla продължава, но ще бъдат ли заменени хората от Optimus

Повсеместни съкращения, но в същото време бяха демонстрирани възможностите на хуманоидния робот

Optimus робот

Tesla/X

В САЩ съкращенията се случат с... имейл. Вече пета седмица служителите на Tesla по света очакват своя ред. В средата на април компанията обяви, че ще съкрати 10% от служителите си, което означава 14 000 човека. Наскоро бе съкратен целият маркетингов отдел на марката, а последният пример е с целия екип, отговорен за Supercharger – 500 човека начело с шефа.

И докато тези процеси по съкращения текат в „подготовка на компанията за следващата фаза на растеж“, Tesla показа докъде е стигнала с развитието на хуманоидния робот Optimus.

Това, което Tesla се опитва да докаже, е, че Optimus е готов да изпълнява опростените и повтарящи се задачи на няколко работника. Той е способен да извършва базови дейности в завода, като това да сортира клетките 4680. Но реално това, което прави, е да ги мести от едно място на друго.

Но показва също, че развитието му върви с усилени темпове. Действията на робота се базират на камери, тактилни сензори в ръцете и сензори за сила, които събират данни за заобикалящата го среда.

За да ни информира докъде е стигнала с развитието на Optimus, Tesla поства в Х видеа, показващи робота да прави йога, да сгъва пране, както и да сортира батерийни клетки. Това е и задачата му, да замести работниците, които извършват опростени, повтарящи се дейности. А Илон Мъск очаква до края на годината той да да може да вдява конец в игла.

Плановете на компанията са да продава робота на клиенти до края на 2025 г. През март Мъск спомена цена между $25 000 и 35 000. Но понятието е доста разтегливо, така че ще трябва да почакаме и видим. През 2019 г. той каза, че Cybertruck ще стартира от $39 990, днес той започва от $60 990.

Optimus Tesla роботи