Роботаксито на Tesla ще може да се самопочиства след всеки превоз

Сензори и UV лъчи ще борят на с микроби и бактерии

Rimac Verne роботакси

, Rimac

Роботаксито Rimac Verne (снимката е илюстративна)

Tesla е в надпревара с времето да направи Robotaxi реалност. Е, вече бе изпреварена от Мате Римац, който показа своето роботакси и обяви, че от 2025 г. то ще влезе в употреба.

Сега е ред на Илон Мъск да видим какво той измислил по темата, още повече, че според собствените му думи не евтина Tesla, а именно роботаксито ще е новата златна кокошка за марката в близко бъдеще.

Сега в полезрението ни се появява заявка за патент от Tesla, според който в бъдещото автономно превозно средство ще има автоматизирана санитарна система.

Системата ще се активира след края на всяко пътуване, за да може следващите пътници да влязат в чиста и хигиенизирана кола. Въпросният патент е подаден под общото "Control of environmental conditions in confined spaces".

Ето и как въпросната система ще работи. Различни сензори, включително камери, акустични, термални и сензори на налягане, както и обемни, радиочестотни и газови сензори, ще се грижат за поддържане на общото състояние на роботаксито, което, след като бъде подаден сигнал за нуждата от намеса, ще се дезинфекцира от UV лъчи и специална подгряваща система.

А ако ползвателят на превозното средство остави боклук след себе си? Има отговор и на това. Tesla планира да използва мрежа от оборудвани зони за по-задълбочено почистване на превозните средства, ако е необходимо. Това ще се извършва с автоматизирани операции, евентуално с помощта на роботи Optimus.

Rimac, който вече представи Verne, също засегна въпроса, като спомена необходимостта от „кораб-майка“, където флотилията от автономни возила ще трябва да минава периодично, за да се почистват и дезинфекцират.

Всичко е много любопитно, меко казано, но остава основният въпрос: пълната автономия. Той няма никакво решение към този момент и остава основният казус за решаване.

Сега трябва да изчакаме 8 август, когато Robotaxi трябва да бъде бъде официално представено.

роботакси Robotaxi