Работи се по радикално ново решение за замяна на батерията в EV, включва дори дизелово гориво

Мате Римац направи име с електрическите си хиперавтомобили, но неговите хора сега работят по нова технология, която генерира електричество чрез течни горива, дори дизел

Мате Римац

, Rimac Automobili

Мате Римац

С ледващият суперавтомобил на Rimac може да не се захранва само от батерии, тъй като компанията проучва приложимостта на радикална нова технология, която генерира електричество, използвайки течни горива като дизел.

Говорейки пред Autocar наскоро, основателят и шеф Мате Римац намекна за това как могат да изглеждат следващите стъпки за хърватската марка, която напредва с производството на втората си кола, Nevera EV с 1877 к.с.

„Rimac не е изключително електрическа [марка] – тя прави каквото е най-вълнуващо в момента“, казва Мате, разкривайки, че се „работи върху програма”, която ще определи дали така наречените нанотръби могат да бъдат ефективен източник на енергия за автомобил.

По същество идеята е да се пренагреят „химически различни“ течни горива, за да се генерира електричество, което след това да се използва за захранване на електрически мотор, като по този начин се замени батерията в електрическото задвижване.

Мате Римац цитира втечнен газ, водород и дизел като примери за горива, които могат да се използват за захранване на това устройство. Той разкрива, че неговата компания е идентифицирала стартъп, който експериментира с технологията в малък мащаб. Тестовете им показват, че нанотръбите могат да работят с 80% ефективност, на този фон средната стойност за двигател с вътрешно горене е 30%.

Страничните продукти от този процес, казва Римац, включват CO2 и други газове, но много по-малко, отколкото се отделят от всеки конвенционален ДВГ.

Той вярва, че програмата има потенциално значими последици за цялата автомобилна индустрия, но „особено за спортните автомобили“, което означава, че има значителни икономии на тегло и предимства при „пакетирането”, които могат да бъдат постигнати чрез премахване на батерията от задвижването.

нанотръби Rimac Мате Римац