Rimac Nevera размаза с 20 секунди EV рекорда на Tesla, записан на „Северната дъга”

Новината Мате Римац разкри по време на представянето на версията Nevera Time Attack в Монтерей

Пламен Георгиев,
Rimac Nevera Time Attack

Rimac Automobili

Т ази година принадлежи на Rimac Nevera, която има на сметката си над 20 рекорда за скорост. Последният е за обиколка на легендарното трасе „Зеления ад”. Отдавна то се е превърнало в маркетингов инструмент за всички, от които се възползва и най-впечатляващият електрически хиперавтомобил, който буквално унищожи предишното най-добро постижение на Tesla Model S Plaid Track Pack. Хърватският автомобил записа време за завъртане на един тур от „Нюрбургринг” за 7:05,298 мин.

Зад волана на автомобила е бил хърватският пилот Мартин Кодрич, а автомобилът е бил „обут” с гуми Michelin Cup2R. Рекордното време е потвърдено от независим времеизмервател, от TÜV SÜD и от бордовата телеметрия.

Предишното най-добро време на Tesla Model S Track Pack бе 7:25,231 мин, като така измести предишния рекордьор Porsche Taycan Turbo S. Тоз път Nevera вдига летвата с цели 20 секунди.

Мощността на хърватския автомобил е налудничава. Моторите му генерират 1,4 мегавата мощност, или 1941 к.с. и 2360 Нм, захранвани от батерия с капацитет 120 kWh. От 0 до 96 км/ч се ускорява за 1,74 секунди, взима четвърт миля за 8,25 секунди и развива максималните 412 км/ч.

Rimac Automobili

Колкото и да е впечатляващо това постижение, то все пак е доста по-слабо от обиколката на най-бързия сериен автомобил. Mercedes-AMG One завъртя тур за 6:35,183 мин през ноември 2022 г.

Рекордът съвпадна с представянето на специалната версия Nevera Time Attack по време на The Quail, част от провеждащото се в момента Monterey Car Week в Калифорния. Лимитираната серия ще бъде ограничена само да 12 бройки. Цветовото изпълнение – черно (Squadron Black) и зелено (Lightning Green) е вдъхновено от климатичен феномен, който се появява след буря, когато заредени йонизирани частици създават ярко зелена украса в небето.

Монтерей Rimac Nevera Time Attack Rimac Nevera Rimac