Optimus започва да придобива достоверност и бъдеще

Видео на пет робота разбуни духовете по време на годишната среща на акционерите на Tesla, на която стана ясно, че се задава и нов компактен модел

Optimus Tesla Bot

, Tesla/YouTube

Optimus Tesla Bot

И лон Мъск бе на сцената час и половина. Два бяха основните акценти по време на годишната среща на акционерите. Първият е Optimus (или Tesla Bot). Видеото на хубаноидният робот е много впечатляващо. То ни кара да смятаме, че този проект има бъдеще да се превърне в действителност, а да не се използва само за шоу и замазване на очите на хората, когато няма нещо важно от компанията.

Към днешния ден изкуственият интелект започва да навлиза в живота ни, а това накара някои наистина сериозни хора да изразят мнение, че това не е на добре. Но Илон Мъск има визия за бъдещето: той смята, че хуманоидните роботи може да са решение, а не проблем. Остава да видим как ще се реализира тази идея в действителност, защото когато го показа за пръв път (Tesla AI Day през 2022 г.), Optimus предизвика по-скоро усмивки. Сега обаче този хипер амбициозен проект изглежда доста по-близо до истината.

Явно напредъкът е наистина огромен, след като Мъск „уверено предвижда”, че Optimus ще съставлява „основната част от стойността на Tesla в дългосрочен период”. Очевидно милиардерът вярва, че се движим към бъдеще, показано в „Аз, роботът”.

Другата голяма новина е свързана с показаната в един кадър „baby Model Y”. Този нов модел ще бъде изграден на платформата Gen-3, на която се разработва и друг модел, вероятно роботизирано такси.

Тези два модела биха могли да постигнат 5 млн. годишно производство, като амбицията на Tesla е компактният кросоувър да гони годишен капацитет от 4 млн., когато се разгърне пълният производствен капацитет. Кога? Тепърва ще разберем.

Optimus роботизирана ръка хуманоидни роботи Оптимус Tesla Bot