Optimus иска да замести хората на поточната линия (и не само)

За момента това все още изглежда далеч в бъдещето, но инженерите наистина постигат сериозен напредък с хуманоидния работ

Пламен Георгиев,
Optimus

CarMarket.bg/YouTube

П очти самосиндикално Tesla трансформира автомобилната индустрия, но когато компанията показа за пръв път хуманоидния си робот през 2021 г., светът не бе толкова убеден, че ще направи същото с Optimus. Но още тогава Илон Мъск заяви, че роботът ще стана по-важна бизнес част от автомобилите, заявявайки, че ще продаде милиарди от него.

Сега, почти две години по-късно, Optimus е напреднал изключително много в развитието си, макар все още да не е готов за серийно производство. Но показва все по-голяма гъвкавост за извършване на определени задачи, каквато е и основната му задача: да измести човека от монотонните и повтарящите се като движения работни станции в заводите по света.

Освен че може да изпълнява определени йога упражнения, на клипа се вижда как Optimus прави самокалибрация на ръцете, след което започва да разделя кубчета по цветове. Дори завърта едното кубче на 90 градуса, за да го постави по точно определен начин.

Изглежда като детска игра, но истината е, че екипът работи изключително усърдно за усъвършенстване на функционалностите на робота. А той, както добре е известно, не се нуждае от почивка и не иска 40% увеличение на надницата (докато на дойде Денят на страшния съд и не поиска да ни избие, но да се надяваме, че сценарият от „Терминатор” няма да се повтори).

Упражненията по йога имат за цел да покажат, че Optimus няма да падне и че може да изпълнява прецизни движения. През май отново видяхме Optimus в действие, сега може да се направи сравнение за стъпките в развитието му. Ясно е, че все още има да се извърви дълъг път в този процес, но също така е ясно, че след 10-15 години (ако не и по-рано) няма да има много хора на поточните линии в заводите на Tesla. Може би няма да има и много хора в дистрибуционните центрове на Amazon например. Ясно е, че няма да има стачкуващи за по-високи заплати.

хуманоидни роботи роботи Optimus