Nissan продаде в Европа 100 000 броя Qashqai и X-Trail със задвижване e-POWER

Тя се изразява в това, че ДВГ играе ролята на генератор на електричество, а колелата е задвижват от електрическа енергия

Nissan e Power

Nissan

О т дебюта си през септември 2022 г. технологията e-POWER на Nissan е реализирана в тираж от на 100 000 в Европа. Към днешна дата, оборудвани с това задвижване в Европа, са 65 367 броя Qashqai и 34 663 броя X-Trail.

Това, което отличава e-POWER, е фактът, че колелата на автомобила се задвижват изцяло от електромотор. Той се захранва от батерия, а тя от своя страна от двигател с вътрешно горене, но който няма връзка с колелата.

Когато е необходима ниска мощност за задвижване на автомобила, електрическият двигател, задвижващ колелата, използва само електричество от батерията. Ако е необходима по-голяма мощност, двигателят генерира електричество за захранване на електромотора и зареждане на батерията. Когато е необходима максимална мощност, електрическият двигател използва електричество както от двигателя, така и от батерията.

В допълнение, генерирането на електрическа енергия се контролира в зависимост от пътните условия. Когато шумът на пътя се увеличи поради особености на настилката или скоростта на автомобила, двигателят се включва, за да зареди акумулаторния блок e-POWER. По този начин се намалява необходимостта двигателят да работи при иначе по-тихи условия.

Настоящият Qashqai е третото поколение на градския кросоувър на Nissan. Той бе представен през 2021 г. Подобно на двата си предшественика, настоящият Qashqai е проектиран в Nissan Design Europe в централен Лондон, а инженерната разработка е ръководена от Nissan Technical Centre Europe, близо до Бедфорд, Великобритания. Производството е в модерния завод на Nissan в Съндърланд, Североизточна Англия.

X-Trail се предлага като опция и с двумоторна система за задвижване на всички колела e-4ORCE. Моделът се произвежда в Кюшу, Япония.

Nissan Nissan e-Power