По един Nissan на всеки 2 минути, така вече 37 години

Мега заводът на марката в Съндърланд мина границата от 11 млн. автомобила

Nissan Qashqai 11 million

Newspress

З аводът на Nissan в Съндърланд, Великобритания, отбеляза производството на своя 11-милионен автомобил след старта на производството през 1986 г. Това значи, че средно от поточната линия слиза по един нов автомобил на всеки 2 минути!

Юбилейният 11-милионен автомобил е Qashqai e-POWER в цвят Blade Silver, един от трите електрифицирани модела, които в момента се правят в завода.

Първият автомобил, произведен през 1986 г., е бял Nissan Bluebird, производството на който отнема около 22 часа. Днес, производството на Qashqai e-POWER отнема около 8 часа и половина.

Този крайъгълен камък в историята на завода е записан благодарение на 9 различни модела и 22 техни варианта. Четири модела, Qashqai, Micra, Primera и Juke преминаха 7-цифрено производство, като най-успешен е Qashqai с над 4 млн. През миналата година моделът бе най-продаваният нов модел на Острова – първият произведен във Великобритания автомобил, който става най-продаван на Острова в рамките на една календарна година за последните 24 лета.

Най-големият автомобилен завод в Обединеното кралство дава хляб на 6000 пряко заети и други 30 000 по веригата на доставки. Ежедневно в завода пристигат по около 5 млн. части!

Звучи плашещо много, но заводът в Съндърланд отдавна е преминал своя апогей. В най-добрите му години, доста преди британците да кажат „ДА” на „Брекзит”, от него излизаха до 550 000 автомобила годишно! Нещо, което днес няма как да стане. След като стана ясно, че Великобритания ще излезе от ЕС, Nissan моментално изтегли X-Trail. Последваха съкращения, последваха доста трудности (и оскъпяване) при внос и износ.

Но интересното е, че макар по-голямата част от жителите на града да са пряко или непряко свързани със завода, при гласуването на „Брекзит” цели 85% са били „ЗА”. Сега производителите на коли на Острова молят правителството да постигне удължаване на споразумението с ЕС за митата, защото иначе от догодина автомобилите от Великобритания ще почнат да се облагат с 10% мито, което ще ги направи неконкурентноспособни.

Nissan Великобритания Брекзит Съндърланд