Китайци обещават 800 000 роботизирани автомобила годишно

Този капацитет трябва да бъде постигнат до 2028 г., като шефът на Baidu казва, че автономната технология на Robocar ще е много по-развита от тази на Tesla

Пламен Георгиев,
JiDU ROBO 01

, Baidu

JiDU ROBO-01

П рез 2021 г. Baidu обяви, че започва да произвежда автомобили заедно с Geely, създавайки подразделението JIDU. Пазарната стратегия на марката е фокусирана върху автономното шофиране и технологиите за взаимодействие между човек и машина. Първият електромобил на марката ще използва за основа концепцията ROBO-01.

Тя даде основание на JIDU да тръби, че ROBO-01 е напълно автономно превозно средство, което комбинира интерактивни робот емоции и изкуствен интелект. За пръв път Robocar бе показан през юни с волан, който може да се скрие по време на автономно движение на колата.

Системата за автономно управление на ROBO-01 включва два Nvidia Orin X чипа и оборудване с 31 външни сензора, включително два LiDAR-а, 5-милиметрови радари, 12 ултразвукови сензора и 12 камери.

 JiDU ROBO 01

Baidu

JiDU ROBO 01

Преди дни изпълнителният директор на JIDU излезе с доста смели цели. Според тях компанията са стреми да постигне годишен капацитет от 800 000 робо-електромобила до 2028 г.

На същата пресконференция стана ясно, че до края на годината ще бъде представена лимитирана серийна версия на ROBO-01, която ще е на 90% идентична с концепцията. Масовото производство трябва да започне през 2023 г. Втори масов модел трябва да се появи през 2024 г.

Робин Ли, изпълнителен директор на Baidu, смята, че автономната технология на JIDU ще изпревари тази на Tesla с цяло поколение.

Източник на статията: electrek.co

китайски автомобили автономно управление JiDU ROBO 01 Baidu JiDU ROBO 01