Е-моделите на Ferrari ще имитират звук от ДВГ

Това ще стане с помощта на специална технология с усилвател, която вече е патентована

Валентин Маринов,
Ferrari SP51

, Newspress / Ferrari

Ferrari SP51

Е лектрическите суперавтомобили на Ferrari ще се отличават със звук, имитиращ ДВГ, пише Bloomberg, цитирайки информация от патент, подаден от марката.

Това ще чрез нова аудиосистема с усилвател. Нещо подобно вече видяхме от Stellantis - най-вече в модели на Dodge, но в случая явно става въпрос за различен тип технология.

Патентът обхваща „устройство за възпроизвеждане на звук, който може да бъде свързан с електрически мотор“, пише анализаторската компания Oddo BHF.

Ferrari отказа коментар пред Bloomberg News.

Системата би позволила на компанията да усили звука от един или повече бордови електрически мотора, преди да пренасочи рева през задната част на автомобила, твърди Oddo BHF.

Ferrari трябва да започне производството на първия си електрически автомобил през 2025 г.

Главният изпълнителен директор на Ferrari Бенедето Виня заяви пред инвеститорите на компанията през юни, че звукът е една от „основните характеристики на Ferrari“.

Всеки двигател има свой собствен „характерен“ звук, рече Виня, добавяйки, че очаква електрическите автомобили на Ferrari също да предлагат такъв.

Изследвания на Ferrari подкрепят мнението, че италианският производител трябва да може да предложи „завладяващ и иновативен EV продукт през 2025 г.“.

Една успешна технология за възпроизвеждане на звук може донякъде да компенсира загубата на звук от двигателя“, пише още Oddo BHF.

електрически автомобил двигател с вътрешно горене шум звук Ferrari