Защо пием доматен сок в самолетите

Според статистиката на авиокомпаниите пътниците обичат доматен сок повече от останалите - доставките му на борда обикновено са с 30-50% повече от ябълков или портокалов сок

доматен сок

iStock

Н икога, абсолютно никога не съм могъл да си обясня този факт: в никое заведение не съм виждал някой да пие доматен сок, но седна ли в самолет – това е абсолютно задължително. Защо хората променят предпочитанията си толкова драматично на надморска височина?

Има няколко обяснения за това. Проучванията показват, че при постоянно излагане на шум чувствителността на вкусовите рецептори намалява. Смята се също, че тяхната чувствителност може да бъде отрицателно повлияна от ниското въздушно налягане в кабината на самолета - там то е еквивалентно на атмосферното налягане на височина от приблизително 1600-1800 метра при най-новите модели и до 2400 метра при повечето типове самолети в експлоатация.

Когато чувствителността на рецепторите намалее, хората харесват храни и напитки с по-изразен вкус. А доматеният сок съдържа мононатриев глутамат, който придава на храните вкус, наречен умами, и подобрява всичко останало. Ето защо дори онези, които са безразлични към доматения сок на земята, в небето често му дават предпочитание пред ябълков- или портокалов сок или вода.

Има и версия, че доматеният сок се възприема като по-съвместим с храната - портокаловият и ябълковият сок са сладки и ние ги считаме за "десертни" напитки. Доматите също съдържат глюкоза и фруктоза, но техният дял е приблизително наполовина от този в ябълките и портокалите, така че сладостта не доминира във вкуса на доматения сок.

Съвети

Въздухът в самолета идва от атмосферата и на височина от 10 километра съдържанието на влага в него е много ниско. Следователно това води до ожадняване. Пийте повече вода. Пилотите понякога добавят лимон към водата си, така по-добре утоляват жаждата.

Алкохолът и кофеинът допринасят за дехидратация. Това увеличава сухотата поради ниската влажност на въздуха. Ако пиете напитки с кофеин (колата също ги включва) или алкохол, пийте вода.

Сухият въздух, липсата на кислород и липсата на подвижност забавят преработката на алкохола и влошават общото състояние на човека. Ако ви е трудно да се въздържате от алкохол по време на полет, тогава поне пийте повече вода и контролирайте състоянието си.
Производителите на самолетен кетъринг вземат предвид намаляването на чувствителността и често солят ястията малко повече, отколкото е обичайно в обикновените ресторанти на земята. Ето защо не трябва да добавяте сол към храната си на борда, дори ако вашият пакет с дажба включва пакетче със сол. Всички изследвания показват, че излишната сол е вредна за всеки човек и смисълът на тази добавка е само за вкус; човек получава достатъчно количество натриев хлорид, дори ако изобщо не добавя сол към храната си.

доматен сок самолети любопитно електромобили