В Япония назрява нов скандал: под прицел е Subaru

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Р ъководството на Subaru съобщи за започване на вътрешна проверка, свързана с точността на параметрите за разход на гориво на всички модели на марката. Причина за това се превърна одиторска проверка, проверяваща процедурата за финална инспекция на автомобилите.

Напомняме, че неотдавна в Япония имаше скандал, свързан с Nissan и Subaru. Оказа се, че крайната проверка в заводите на производителите извършват сътрудници, които не са квалифицирани за това. И това в продължение на над 30 години! Ясуюки Йосинага, президентът на Subaru, призна за това нарушение в края на октомври, а това на компанията струваше над 10% спад в стойността на акциите й.

Сега става ясно, че одиторите са се усъмнили и в правдоподобността на показателите за разход на гориво. Според тях, в хода на финалната проверка някои данни може да бъдат фалшифицирани. Официалната позиция на Subaru към днешна дата гласи следното: компанията проверява дали подобни съмнения имат почва, ако да, как и могло това да стане и кои модели засяга.

Ключовото словосъчетание тук е „ако да”. В японската култура дори подозрението се счета за позор. Ето защо, дори самият факт, че се допуска възможността за неточност, говори за това, че подозренията имат основание.

Тук може да напомним миналогодишната история с Mitsubishi. Тогава компанията на практика се срина, след като бе уличена в манипулации на данните за разхода на горива, а в последствие бе купена от Renault-Nissan. Както винаги, първите реакции идват от борсата: акциите на Subaru паднаха с още 8%. Не е трудно да се предположи какво ще стане, ако подозренията се окажат истина: с въпроса ще се заемат властите, а глобите и сервизните акции ще стигнат астрономически суми. Най-малката угроза ще е малката компания да загуби независимост.

Не по-малко важен е и друг фактор, който излиза на преден план след скандалите с Takata, Mitsubishi и Kobe Steel: под въпрос се поставя цялата японска производствена култура, която десетилетия наред се считаше за образец за подражание.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Парадният Mercedes-Benz Grosser на Хитлер излиза на търг

Резултатът, когато сипеш бензин в грешния отвор

BMW X3 е във върхова форма (тест драйв)

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили Субару Subaru