В Афганистан направиха суперавтомобил с двигател от… Toyota Corolla

Нека не се смеем, защото това не е макет, а работещ автомобил в страна, чиято история и реноме е позната на повечето от нас

Пламен Георгиев,
Mada 9 Афганистан

CarMarket.bg / Facebook

И мето на Афганистан се свързва с войни, смърт, талибани, тероризъм, мигранти, с липса на здравеопазване, с липса на права, с всичко лошо, за което човек може да се сети. Но дори в страна, чиято територия е покрита с гилзи от АК-47 и противопехотни мини, дори тук хората успяват да създадат автомобил. Суперавтомобил!

Да, може да е оборудван с 4-цилиндров двигател от Corolla, но това е работеща кола. Нужно ли е да ви напомням, че родният проект за хиперавтомобил с до 5221 к.с. е рендър на фона на Дубай?

Афганският модел се нарича Mada 9. Създаден е от дизайн студиото ENTOP и Професионално-техническият институт на Афганистан. Проектът е разработван пет години (колкото отне на AMG да пусна ONE), но в този конкретен случай този срок е повече от разбираем. И все още е далеч от финалния си вариант, тъй като на мястото на настоящия двигател се предвижда в един момент да се монтира електрическо задвижване.

Тук никой не говори за производство. Едва ли някога Mada 9 ще бъда произведен, но пък кой знае, някоя и друга бройка може да бъде направена, за да служат за пропаганда на определени личности в страната, които вече наричат Mada 9 гордост на страната.

Иначе този работещ прототип е „опакован” в карбонови панели, макар контактът на гумите с асфалта да се осъществява през щанги. Но пак е много, много повече от „Приказките от 1001 нощ” за родния UNUM, който щял да развива 580 км/ч!

Тук само ще маркираме още няколко интересни факта. През изминалата година дебютира индийският електромобил Azani, както и гръцкият Spyros Chaos с ускорение до 100 км/ч а 1,55 секунди (на думи). Отново на думи, „Хаос” е направен на 78% от титан и магнезий.

любопитно автомобили суперавтомобили Mada 9 Афганистан