Това е Illyrian TSX, първият суперавтомобил от Албания

Мечтите са безплатни, но цена от 1,2 до 1,7 млн. евро изглежда нереално

Illyrian TSX

Arrera Automobili

И в България си имаме мечтатели. Един от тях е Ахмед Мерчев, основател на Alieno. От време на време виждаме част от мечтите му, идващи под формата на атрактивни рендъри на хиперавтомобили. Зачетем ли се в думите, които ги съпровождат, е, тогава нещата отиват в сферата на някакво бъдеще след 100-200 години. Unum, вторият модел на Alieno (като реднър естествено), щял да развива 580 км/ч, а задвижването щяло да идва от 12 до 24 електромотора. Не е зле, нали.

В Албания мечтите са по-скромни, затова и се въплъщават в реалност. Говорим за първия албански суперавтомобил Illyrian TSX, представен на изложението ТREDITECH в Торино, съобщава агенция БТА. Е, цената му е неразумно висока, в полето на мечтите, но всеки е свободен да прави каквото си пожелае.

Шедьовърът е проектиран от същия дизайнер, който реализира Porsche 9RE, ефективна аеродинамика, динамично управление и перфектно маневриране", казва Кендрим Тачи, основател на Arrera Automobili.

От Arrera Automobili планират нов, още по-специален модел Illyrian Pure Sport, който ще разчита на 6,2-литров двигател LT2 V8 от GM с мощност 840 к.с. Обещават се 375 км/ч максимална скорост.

Arrera Automobili

Illyrian Pure Sport ще бъде първият автомобил с международни стандарти, който ще се произвежда в Албания, а цената му ще варира между 1,2 млн. евро и 1,7 млн. евро - в зависимост от спецификациите. Мечтите са безплатни, реалността обаче е друго.

Кендрим Тачи е завършил италианско училище за промишлен дизайн, известно като eAD, въпреки че преди това има магистърска степен по стоматология. Участвал е в големи проекти за марки като Ferrari и Lamborghini.

"Работя заедно с TREDITECH, които произвеждат най-бързите автомобили в света", казва той.

Illyrian TSX Албания Кедрим Тачи албански суперавтомобил